Клімкін: У держави є вибір: допомогти тим, хто працює за кордоном, або перетворити трудову міграцію на еміграцію

Клімкін: Трудова міграція буде частиною нашого життя на довгу перспективу
Фото: EPA

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що українська влада має припинити ставитися до трудової міграції як до негативного явища і почати займатися цим питанням на рівні державної політики.

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що в деяких представників нинішньої української влади є "цинічне бажання" скористатися виниклою через коронавірус кризою і обмежити виїзд із країни українців, охочих працювати за кордоном. Про це політик написав у Facebook 12 травня.

На думку ексміністра, влада хоче змусити українців "працювати за смішні зарплати" вдома.

"Абсолютна більшість українців не довіряє владі і все одно знайде можливість поїхати за кордон", – переконаний Клімкін.

Він вважає, що українській владі потрібно припинити ставитися до трудової міграції як до негативного явища.

"Країна, яка послідовно нищить малий та середній бізнес, не здатна сприяти створенню робочих місць, а після пандемії з'явиться ще багато бажаючих працювати за кордоном. Різниця в зарплатах теж нікуди не подінеться. Трудова міграція буде частиною нашого життя на довгу перспективу", – переконаний ексміністр.

Він порадив владі "вилізти з пози страуса" і почати займатися проблемами трудової міграції на рівні державної політики. На думку Клімкіна, Міністерство соціальної політики варто було б перейменувати на Міністерство соціальної політики та міграції.

"Для початку слід хоча б розібратися, що відбувається, а потім почати системно займатися проблемами від соціального та медичного страхування і пенсійного забезпечення до питань визнання кваліфікацій", – зазначив ексміністр і закликав не використовувати "принизливе визначення "заробітчани", а замінити його на загальноприйняте "трудові мігранти, працюючі за кордоном".

Він підкреслив, що у вільній країні кожен може працювати "там, де хоче, і як хоче".

"Це аксіома. У держави є вибір: допомогти тим, хто працює за кордоном, або перетворити трудову міграцію на еміграцію", – резюмував колишній міністр.

За оцінками прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, за час карантину, який запровадили через поширення коронавірусної інфекції, в Україну повернулося приблизно 2 млн трудових мігрантів. Він сказав, що це "надзвичайно кваліфікована, навчена у Європі робоча сила", яка буде "дуже корисною" для розвитку економіки України.

Про проблеми з виїздом сезонних працівників за кордон повідомляють із кінця квітня. На початку травня посольство Великобританії поінформувало, що українцям для виїзду за кордон потрібно дозвіл від МЗС, але після медійного резонансу відкоригувало заяву. Тепер у ній написано, що українці, які постійно живуть у Британії і мають намір туди виїхати, "мають підтвердити свій статус".

Водночас українська влада спростовує інформацію про обмеження на виїзд за кордон.

Віцепрем'єр Вадим Пристайко казав, що Україна "не забороняє [виїзд за кордон], а намагається впорядкувати питання працевлаштування за кордоном на основі обмежень, які були введені для всіх громадян України".

Президент Володимир Зеленський заявляв, що Київ не перешкоджає виїзду громадян, але влада хоче бути впевненою, "що, якщо щось із нашим громадянином станеться, його не викинуть на вулицю". "Хочете працювати за кордоном – будь ласка, рабства в Україні немає", – запевнив глава держави.