Клімкін заявив про "гарні новини" щодо постраждалих у корабельній аварії біля берегів Туреччини українських моряків

Клімкін висловив співчуття родичам загиблих моряків
Фото: ЕРА

За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, українська влада перевіряє походження вугілля, яке віз суховантаж Volgo Balt, що затонув біля берегів Туреччини. Він додав, що потерпілі в аварії корабля українські моряки скоро повернуться на батьківщину.

Українські моряки, постраждалі в корабельній аварії біля берегів Туреччини, найближчим часом повернуться додому, заявив на брифінгу 9 січня міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Повернення залежить від їхнього стану. Це відбудеться найближчим часом. Там дуже гарні новини, чого, на жаль, не можу сказати щодо тих наших громадян, які загинули, і, користуючись нагодою, ще раз висловлюю свої щирі співчуття", – сказав Клімкін.

За його словами, українська влада зараз перевіряє походження вугілля, яке перевозило судно, що зазнало аварії.

"Ми знаємо про російські спроби змішувати вугілля з окупованих територій і російське і його вивозити, причому не тільки в Туреччину. Ми працюємо з нашими партнерами, щоб зробити відповідне розслідування, і не тільки стосовно цього. Із деякими іншими країнами у нас є обґрунтовані підозри, що були спроби вивозити це вугілля не тільки в Туреччину", – додав Клімкін.

Суховантаж Volgo Balt 214 під прапором Панами з вантажем вугілля вийшов із російського порту Азов у турецький Самсун. Уранці 7 січня він затонув, за попередніми даними, від удару хвилі. Із 13 осіб на борту загинуло шестеро – четверо українців і двоє громадян Азербайджану.

Семеро українців, яким удалося вижити після катастрофи, перебувають у лікарні міста Самсуна.

Як повідомили в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, порт Азов у Ростовській області "часто використовується для незаконного вивезення вугілля із частини окупованого Донбасу в порти Туреччини та інших країн". За даними міністерства, раніше судно ходило під російським прапором, потім змінило його на два місяці на прапор держави Сент-Кітс і Невіс, а із серпня 2017 року – на прапор Панами.