Клімкін заявив, що якщо РФ не виконає рішення Міжнародного морського трибуналу, Україна почне "нову хвилю тиску"

Росія захопила українські кораблі та моряків у листопаді 2018 року
Фото: EPA

Україна може почати "як короткостроковий, так і середньостроковий" тиск на РФ, якщо вона не поверне захоплених українських моряків та кораблі, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Якщо до 25 червня Росія не виконає рішення Міжнародного трибуналу з морського права і не поверне Україні захоплених військових моряків і кораблі, Україна посилить тиск. Про це сказав міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю "5 каналу", яке вийшло 23 червня.

"У нас є 25 червня. Після цього ми почнемо на міжнародних майданчиках нову хвилю тиску. Він буде короткостроковим, оскільки нам потрібно досягти результату, але буде і середньостроковий тиск, оскільки результатом цього може бути обмеження російської морської активності, військової активності. Тобто є дуже багато речей, які тягне за собою це рішення", – сказав Клімкін.

Він нагадав, що поки суд ухвалив попереднє рішення і далі будуть слухання по суті.

"Те, що зараз усім стане зрозуміло, що Росія порушує саме морську конвенцію (Конвенцію ООН із морського права. – "ГОРДОН"), а порушення конвенції – непроста справа для цивілізованого співтовариства. І це не байдуже не тільки для західного світу – це не байдуже для всіх. Якщо ми почнемо порушувати морську конвенцію, світова торгівля сколапсує. Ми плануємо багато речей. Про деякі я кажу, про деякі свідомо не кажу, нехай вони залишаться не для камер", – заявив міністр.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли до Москви. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово". Зараз усі моряки перебувають у "Лефортово".

Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетинанні кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх. В управлінні верховного комісара ООН із прав людини заявили, що українські моряки як військовополонені мають перебувати під захистом Женевської конвенції.

Україна звернулася в Міжнародний трибунал із морського права, висунувши вимогу як тимчасові заходи зобов'язати РФ негайно звільнити моряків і кораблі. Російська сторона відмовилася від участі у слуханнях.

25 травня трибунал у Гамбурзі зобов'язав Росію негайно звільнити три затримані українські кораблі, а також 24 затриманих моряків і дозволити їм повернутися в Україну. Рішення було ухвалено 19 голосами, проти виступив тільки суддя від РФ Роман Колодкін.

У міністерстві закордонних справ Росії вважають, що міжнародний арбітраж не мав юрисдикції для розгляду інциденту.