Клімкін заявив, що між Україною і Росією фактично немає жодних дипломатичних відносин

Клімкін розповів про розірвання дипломатичних відносин із Росією
Фото: EPA

Україна проводить консультації із представниками країн, які могли б представляти інтереси країни із захисту українців, які перебувають на території Російської Федерації, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Україна звела до мінімуму відносини з Росією. За фактом між країнами немає жодних дипломатичних відносин. Про це 18 січня на прес-конференції в Києві заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Дипломатичні відносини з Росією зведені до абсолютного мінімуму, який спрямований лише на захист наших громадян", – заявив український міністр.

За його словами, Україна вже припинила дію 49 різних угод із РФ і переглядає ще майже півсотні.

Клімкін наголосив, що на сьогодні понад 2,5 млн українців перебуває у РФ, серед них 70 політв'язнів. Україна проводить консультації з представниками країн, які б могли представляти інтереси країни із захисту українців, які перебувають на території Російської Федерації.

"Не буду називати країн, оскільки це, зокрема, питання ввічливості, але тим не менше це божевільний обсяг роботи", – додав він.

У вересні 2018 року Міністерство закордонних справ України поінформувало Російську Федерацію про бажання не продовжувати Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ. Він був підписаний 31 травня 1997 року строком на 10 років і він набув чинності 1 квітня 1999-го. У договорі, зокрема, зазначено, що країни-підписанти поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність наявних між ними кордонів. Договір автоматично продовжувався на 10-річний період, коли жодна сторона не заявляла про бажання припинити його дію.

Верховна Рада України ухвалила закон про припинення дії договору про дружбу 6 грудня. 10 грудня закон підписав президент України Петро Порошенко, а 12 грудня він набув чинності. Договір припинить свою дію 1 квітня 2019 року.