Клімкін заявив, що не балотуватиметься до Верховної Ради

Клімкін заявив, що залишиться в політиці
Фото: Pavlo Klimkin / Facebook

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що передумав іти у Верховну Раду, тому що для ефективної роботи потрібно бути в команді, а після переговорів із деякими політичними проєктами команди однодумців він не знайшов.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю ТСН заявив, що не планує балотуватися до Верховної Ради.

"Це така класна емоційна історія була б для мене – просто провести європейську кампанію в одному з округів. Але багато хто з моїх друзів переконують, кажуть: "Ну окей, ти виграєш ту мажоритарку, потрапиш до Верховної Ради, але в цій політиці (і я це добре розумію) насправді працюють команди і виграють команди". Що робити одному, коли в цій Раді олігархи і деякі політичні лідери все вже розподілили? Тому є інші шляхи впливу на політику, набагато більш потужні й більш міцні. Я не чекаю якогось собі теплого місця в Раді, це не моє. Якщо я кудись іду – іду за результатом. От така логіка", – розповів міністр.

Він зазначив, що має намір зайнятися політикою.

"Коли ви почитаєте в інтернеті, що мене вже записали в той американський університет, або в той німецький університет, де я буду викладати, буду професором або буду працювати десь у компанії – ні. Усе спокійно, я тут, і точно нікуди не зникаю", – сказав глава МЗС.

Відповідаючи на запитання, чи правда, що йому пропонували місце в партійному списку "Голосу", Клімкін відповів: "Я вів перемовини з деякими політичними проєктами, але не знайшов команди однодумців, які б були здатні робити реальні зміни в Україні. Мені важливо, щоб партійний проєкт, у якому я буду брати участь, не був віртуальним. Тобто він не був замкнутий, щоб це не була якась лідерська партія, у якій є партійний список, але немає тисяч людей, які реально мають серце і мають бажання змінити Україну. Ось це важливо. Проєкти мають іти від людей, а не від лідерів. Лідери мають вести людей, але це мають бути реальні люди, а не віртуальна історія".

Він додав, що новому президенту треба дати можливість визначати свою команду.

"У мене багато ідей, дуже багато. І стосовно участі в політичному житті, і стосовно... Пару книжок потрібно написати, поговорити з друзями і соратниками про майбутні проєкти, деякі з них будуть політичними, деякі – благодійними. Ідей є дуже багато, над деякими я вже працюю, над деякими буду працювати найближчим часом. Ви почуєте", – резюмував Клімкін.

30 травня президент України Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду подання про звільнення Клімкіна. 31 травня міністр закликав нардепів підтримати його відставку.

5 червня глава держави заявив, що пропонував Клімкіну продовжувати працювати, але той вирішив "піти в політику".

Комітет Верховної Ради у закордонних справах на засіданні 5 червня підтримав проєкт постанови про відставку Клімкіна з посади міністра закордонних справ.

6 червня Рада не підтримала відставки Клімкіна.

11 червня стало відомо, що Зеленський підписав подання про звільнення Клімкіна і вніс до Ради пропозицію призначити главою МЗС України Вадима Пристайка, якого 22 травня було призначено заступником глави Адміністрації Президента.