Князєв: Україна поверне Франції викрадений злочинцями шедевр Сіньяка "Порт Ла-Рошель"

Викрадену картину Сіньяка розшукували поліція Франції та Європейського союзу, наголосив Князєв
Фото: npu.gov.ua

Картину художника Поля Сіньяка "Порт Ла-Рошель", викрадену з музею в Нансі у Франції у 2018 році, Національна поліція України виявила у квітні 2019 року під час обшуку місця проживання підозрюваних у вбивстві київського ювеліра Сергія Кисельова. Шедевр вартістю $1,5 млн повернуть законним власникам, заявив голова Національної поліції України Сергій Князєв.

Україна поверне Франції викрадену з музею в Нансі картину Поля Сіньяка "Порт Ла-Рошель", яку оцінюють у $1,5 млн. Про це на брифінгу заявив голова Національної поліції України Сергій Князєв, брифінг транслював Youtube-канал NewsOne.

"24 травня минулого року у Франції з музею в місті Нансі був викрадений світовий шедевр – картина Поля Сіньяка "Порт Ла-Рошель"...  Уся поліція Франції, поліція Євросоюзу займалися розслідуванням цього правопорушення, до розслідування підключилися поліцейські з України. І результат цієї спільної праці – сьогоднішня презентація, правопорушники, які, на думку слідства, вчинили цей злочин, зараз постали перед судом, вони заарештовані", – розповів Князєв.

Він додав, що злочинна група складалася переважно з громадян України. Окрім того, 26 листопада 2018 року у столиці Австрії Відні було викрадено картину Ренуара, і є припущення, що це робота тієї самої злочинної групи.

Голова Нацполіції розповів також, що правоохоронцям вдалося вилучити викрадену картину, однак разом із нею поліція виявила у зловмисників ще шість картин, тому сьогодні на сайті Міністерства внутрішніх справ з′являться їх фотографії – для можливості впізнання картин власниками.

Голова карного розшуку Національної поліції України Сергій Тихонов розповів, що кілька місяців тому поліція одержала інформацію про те, що група українців шукає покупця на низку картин, викрадених із музеїв Західної Європи. Спочатку слідчі довго не могли зрозуміти, де злочинці зберігають картини. Однак потім виявилося, що правопорушники причетні до ще однієї справи.

"Ми отримали інформацію про те, що один зі злочинців, причетних до викрадення картин із музеїв Європи, також причетний до скоєння вбивства ювеліра в березні цього року в Україні", – розповів він.

Власника київського ювелірного бізнесу Сергія Кисельова з вогнепальним пораненням голови виявили в салоні автомобіля Mercedes у Києві 5 квітня.

Колишній заступник генпрокурора Давід Сакварелідзе заявив, що Кисельов був пов'язаний зі справою "діамантових прокурорів" – він упізнав виявлені під час обшуку коштовності як свої. У ГПУ повідомили, що процесуального статусу в цьому кримінальному провадженні в загиблого не було.

Підозрюваних у вбивстві ювеліра затримали 13 квітня. Начальник столичної поліції Андрій Крищенко повідомив, що чоловіки намагалися напасти на сім'ю загиблого біля його могили, щоб залякати їх і виманити гроші. 15 квітня стало відомо, що за місцем проживання затриманих виявлено картину, схожу на шедевр, викрадений у 2018 році у Франції, – картину Сіньяка "Порт Ла-Рошель".

Серед трьох затриманих є колишній співробітник СБУ та екс-працівник Нацполіції, додали у столичній прокуратурі.