Команда Зеленського планує найняти у США лобістів для налагодження взаємин із Трампом – ЗМІ

Експерти кажуть, що Зеленському потрібна людина, яка передаватиме в Білий дім саме його позицію

Фото: ЕРА

Задля спроби поліпшити відносини з адміністрацією президента США Дональда Трампа представники президента України Володимира Зеленського зустрічаються з лобістами. Дві з трьох компаній, які розглядають у команді Зеленського, пов'язані із засудженим американським політтехнологом Полом Манафортом, пише The New York Times.

Оточення президента України Володимира Зеленського має намір найняти у США компанію лобістів, щоб налагодити взаємини із президентом США Дональдом Трампом. Про це йдеться в оприлюдненому 13 грудня матеріалі видання The New York Times.

Автори статті пишуть, що Зеленський потребує підтримки Вашингтона, проте в його команді вже помітний розкол через обговорення того, чи потрібно користуватися послугами американських лобістів. Зокрема, це пов'язано із загрозою втратити підтримку представників Демократичної партії США.

За даними видання, дві з трьох компаній експертів, співпрацю з якими обговорюють у команді Зеленського, пов'язані із засудженим у США главою виборчого штабу Трампа, політтехнологом Полом Манафортом. Із представниками однієї з них – Mercury Public Affairs – у листопаді в Києві вже зустрічався член команди Зеленського. Зустріч із ним організував американський адвокат Ендрю Мак, який минулого місяця зареєструвався в міністерстві юстиції США як лобіст Зеленського.

Ще одна компанія – Prime Policy Group, яка працювала свого часу з колишнім кандидатом у президенти України Сергієм Тігіпком.

Третьою командою лобістів, яку розглядають у команді Зеленського, є компанія Signal Group Consulting. Про контакти команди президента з цією компанією стало відомо ще в серпні 2019 року. Тоді Зеленський цю інформацію заперечив.

Віцепрезидентка Центру міжнародних стратегічних досліджень у США Гізер Конлі в коментарі виданню висловила думку, що бажання найняти лобістів можна пояснити тим, що зараз Зеленському потрібна людина у США, яка передаватиме в Білий дім саме його позицію, а не чиюсь інтерпретацію його слів.

24 вересня спікерка Палати представників Конгресу США демократка Ненсі Пелосі оголосила про початок офіційного розслідування в межах процедури імпічменту Трампа через скандал, який почався після публікацій The Washington Post і The New York Times про ймовірний тиск Трампа на Зеленського під час телефонної розмови 25 липня.

25 вересня було опубліковано стенограму липневої розмови Трампа і Зеленського. Вона свідчить, що Трамп порушив питання про розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США і свого ймовірного суперника на президентських виборах 2020 року Джо Байдена. Зеленський пообіцяв Трампу, що новий український генпрокурор "подивиться на ситуацію".

Глава Білого дому називає розслідування "полюванням на відьом" і наполягає, що не тиснув на Зеленського. Президент України заявив, що під час телефонної бесіди його ні до чого "не підштовхували", і підкреслив, що не хоче бути втягнутим у передвиборчу кампанію у США.

30 листопада тодішня заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль висловила думку, що відносини України та Сполучених Штатів останнім часом змінилися – "зараз фактично це певний вакуум".