Комітет ВР розгляне ситуацію з вибухами боєприпасів у Калинівці – нардеп Вінник

Вінник: У Муженка був повний комплект можливостей, щоб не допустити в Калинівці ні службової недбалості, ні диверсії
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Згідно із законом, начальника Генштабу ЗСУ призначає і звільняє президент України за поданням міністра оборони. Якщо комітет ВР ухвалить рішення про звільнення начальника Генштабу Віктора Муженка, воно матиме рекомендаційний характер, сказав нардеп від Блоку Петра Порошенка Іван Вінник.

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони розгляне ситуацію з вибухами боєприпасів на арсеналі в Калинівці Вінницької області. Про це заявив секретар комітету, нардеп від Блоку Петра Порошенка Іван Вінник в ефірі каналу NewsOne.

"Відповідальність може бути різною. Кримінальної відповідальності за дії Муженка (начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко."ГОРДОН") чи його заступників у зв'язку зі знищенням чотирьох арсеналів протягом останніх двох років, напевно, не знайдуть. Але функціональну відповідальність має бути знайдено і щодо неї мають ухвалити організаційне рішення", – сказав Вінник.

На його думку, Муженка потрібно звільняти.

"Незалежно від того, була це диверсія чи службова недбалість його підлеглих. У нього є повний комплект можливостей, щоб не допустити ні другої, ні першої події – ні службової недбалості, ні диверсії. Комітет на засіданні розгляне цю ситуацію. Згідно із законом, начальника Генштабу призначає і звільняє президент України за поданням міністра оборони. Суб'єктності ВР тут немає, наше рішення матиме рекомендаційний характер", – заявив депутат.

На арсеналі Збройних сил України у Калинівці під Вінницею увечері 26 вересня сталася надзвичайна подія – почали вибухати снаряди. За даними Вінницької ОДА, унаслідок інциденту постраждало двоє людей. Загалом із прилеглих населених пунктів було евакуйовано приблизно 30 тис. осіб. 

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що пожежа почалася через "зовнішню причину". Військова прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом диверсії.

Нардеп від "Народного фронту" і член колегії МВС Антон Геращенко заявив, що Муженко має піти у відставку, а Верховній Раді необхідно перевірити витрачання коштів, виділених на облаштування військових складів.

28 вересня на прес-конференції в Києві військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що даних про диверсійні групи і використання безпілотників для підриву боєприпасів не підтвердили, а основною причиною події стала "зашкарублість системи проходження, освоєння, виділення коштів на охорону".