Комітет із питань запобігання катуванням стурбований жорстокістю українських оперативників, які домагаються свідчень

Комітет із питань запобігання катуванням відвідав українські в'язниці в листопаді 2016 року
Фото: ЕРА

Прикладами жорстокого поводження з українцями з боку співробітників поліції Комітет Ради Європи із питань запобігання катуванням назвав ляпаси, стусани, удари ногою чи палицею або ж пластиковою пляшкою з водою.

Комітет Ради Європи з питань запобігання катуванням виділив позитивні зміни в Україні у межах реформи правоохоронної сфери і висловив стурбованість жорстоким поводженням із боку поліції. Про це йдеться в резюме звіту уряду України, розміщеному на сайті Ради Європи.

"Як і раніше, викликає серйозну заклопотаність жорстоке поводження з боку співробітників поліції (ляпаси, стусани, удари ногою чи палицею або ж пластиковою пляшкою з водою), що в більшості випадків, як заявляють, здійснюють оперативні співробітники поліції, які домагаються свідчень", – ідеться в повідомленні.

У Комітеті з питань запобігання катуванням зазначили, що рівень поганого поводження порівняно з попереднім візитом у 2013 році знизився, але "кількість заяв, як і раніше, викликає тривогу".

"Як проблеми, пов'язані з поліцією, виокремлюють також незареєстроване взяття під варту, недотримання гарантій проти жорстокого поводження, таких як доступ до адвоката чи лікаря, а також залишається практика утримання під вартою у поліцейських установах довше, ніж установлений законом термін 72 години", – заявили в Раді Європи.

Представники Комітету з питань запобігання катуванням перебували в Україні з 21 до 30 листопада 2016 року з метою збору інформації про тих, хто перебуває у місцях утримання.

У лютому 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що в українських тюрмах у 2016 році підвищився рівень смертності.