Кошель: Питання розпуску Ради залежить не від бажань Зеленського, а від готовності фракцій піти на дострокові парламентські вибори

Кошель: Саме Рада призначає дату інавгурації
Фото: Nick Davydiuk / Facebook

Питання ймовірного розпуску Верховної Ради – це пошук компромісів між кандидатом у президенти України Володимиром Зеленським і головними політичними силами парламенту, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Перспектива розпуску нинішнього складу Верховної Ради залежить не від бажань кандидата у президенти України Володимира Зеленського, а від готовності парламентських фракцій піти на дострокові вибори. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" сказав голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

"Зараз можна почути різні версії щодо ймовірного розпуску Верховної Ради. Однак є ст. 90 Конституції України, де чітко прописано правові механізми розпуску парламенту. І на сьогодні єдина правова підстава, яка дала б змогу розпустити Верховну Раду, – це відсутність коаліції. Уже є одне судове рішення, яке може стати приводом для розпуску парламенту. Звичайно, юридично це буде не ідеальне рішення, проте воно цілком реальне. Ухвалити його може новообраний президент у тому разі, якщо інавгурація відбудеться до 27 травня. Після чого йому треба буде ще провести зустріч із лідерами парламентських фракцій. А вже тоді можна видавати відповідний указ", – зазначив Кошель.

Він не відкидає, що у Верховній Раді може набратися необхідна кількість нардепів, готових підтримати ідею проведення дострокових парламентських виборів.

"Зараз питання розпуску Верховної Ради – це пошук компромісів між новообраним президентом і головними політичними силами парламенту. Адже саме Рада призначає дату інавгурації. Тому тут усе залежить не від бажань Зеленського, а від готовності фракцій піти на дострокові парламентські вибори. Я думаю, 226 голосів для цього можуть знайтися. Цілком імовірно, що рішення підтримає майже половина депутатів від БПП. Такий сценарій, безумовно, вигідний "Опозиційній платформі – За життя". Підтримка може бути і серед інших політичних сил. Тобто розпуск Верховної Ради і дострокові парламентські вибори – цілком реалістичний сценарій. Хоча, на мою думку, такий розвиток подій зашкодить інтересам країни. Нинішній склад Ради може закінчити розпочаті ним же основні реформи – децентралізацію, конституційну реформу та інші. А от чи буде ними займатися новий парламент – велике питання", – резюмував Кошель.

В інтерв'ю "РБК-Україна", опублікованому 18 квітня, Зеленський говорив, що в разі перемоги на виборах "буде думати" про розпуск Верховної Ради, якщо встигне у визначені законом терміни.

Сергій Березенко, заступник голови парламентської фракції Блоку Петра Порошенка, заступник керівника виборчого штабу чинного глави держави Петра Порошенка, який балотувався на другий строк, повідомляв, що новий президент України має право розпустити Верховну Раду до 27 травня.

Чергові вибори до Верховної Ради заплановано на 27 жовтня 2019 року.

21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента. Згідно з даними опрацювання ЦВК понад 99% електронних протоколів, Зеленський набирає 73,23% голосів, Порошенко – 24,45%. Явка виборців у другому турі виборів становила 61,37%.