"Крах культурної сфери". Мінфін України збирається позбавити фінансування Мінкультури та спорту

Мінфін, за даними профільного комітету ВР, готується скоротити фінансування сфери культури
Фото: depositphotos.com

У заяві комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики йдеться про те, що Міністерство фінансів України має намір позбавити фінансування Держкіно, Український культурний фонд, Інститут книги, а також програми з інформполітики та туризму, залишивши тільки кошти на виплату зарплат.

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики попередив про ймовірність краху культурної сфери країни через пандемію коронавірусу. Заяву комітету у Facebook 25 березня опублікувала нардепка від "Слуги народу", заступниця голови комітету Євгенія Кравчук.

"Нам стало відомо, що Міністерство фінансів сьогодні вносить зміни в бюджет, зокрема урізає фінансування всіх напрямів діяльності Міністерства культури, молоді та спорту. Залишаються лише видатки на утримання, тобто зарплатня", – ідеться в заяві.

За даними комітету, фінансування позбавлять Держкіно (750 млн грн), Український культурний фонд (500 млн грн), Інститут книги (150 млн грн), а також напрям туризму (240 млн грн). Окрім того, скоротять витрати на програму "зшивання країни", реставраційні роботи із захисту історико-культурної спадщини і програми інформполітики на суму понад 500 млн грн.

У заяві написано, що обсяг скорочення асигнувань на спорт наразі невідомий.

"Такий крок призведе до кризи і стагнації креативних індустрій країни, втрати тисяч робочих місць. Ми розуміємо, що в ситуації з розповсюдженням коронавірусу й необхідності залучати додаткові кошти для боротьби з вірусом необхідно переглядати бюджет. Проте будь-які кроки мають обговорюватися з депутатами профільного комітету та із залученням представників міністерства. Ми готові оперативно увійти в діалог і напрацювати рішення, які не призведуть до краху культурної сфери нашої держави", – підкреслили в комітеті.

Нардепи закликали Міністерство фінансів "утриматися від прийняття рішень до проведення консультацій".

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса, станом на 25 березня загальна кількість інфікованих у світі перевищила 436 тис. осіб, із них 19 648 – померли, понад 111 тис. – одужало.

Станом на 25 березня кількість заражених коронавірусом в Україні становить 113 осіб, четверо з них померли.

Заступниця глави Офісу президента Юлія Ковалів оцінювала загальні фінансові потреби України на боротьбу з епідемією в $4 млрд.