"Кремль має отримувати адекватну відповідь". Порошенко привітав санкції ЄС проти відповідальних за псевдовибори на Донбасі

Порошенко подякував ЄС за рішення ввести нові санкції проти причетних до псевдовиборів на Донбасі
Фото: president.gov.ua

Демократичний світ має адекватно реагувати на порушення Росією Мінських домовленостей і на нову ескалацію агресії, заявив президент України Петро Порошенко.

Президент України Петро Порошенко привітав рішення Ради Євросоюзу ввести санкції проти організаторів "виборів" на окупованій частині Донбасу.

У Twitter глава держави написав, що за порушення Мінських домовленостей і за нову ескалацію агресії Кремль має отримувати адекватну відповідь демократичного світу.

"За моїм дорученням міністр закордонних справ України Павло Клімкін сьогодні, 10 грудня, проінформує Раду міністрів ЄС про акт агресії Росії в Чорному морі та Керченській протоці", – додав Порошенко.

Він також зазначив, що 12–13 грудня особисто відвідає Брюссель (Бельгія) для переговорів із керівництвом інститутів і держав – членів ЄС.

Сьогодні міністри закордонних справ країн ЄС ухвалили рішення про введення санкцій проти дев'яти осіб, відповідальних за організацію "виборів" у підконтрольних бойовикам районах Донецької і Луганської областей.

11 листопада на підконтрольних бойовикам територіях Донецької та Луганської областей провели "вибори депутатів народних рад і глав республік". Президент України Петро Порошенко назвав ці "вибори" фейковими. У прокуратурі Донецької області нагадали, що причетним до організації виборів на Донбасі загрожує довічне позбавлення волі.

"Вибори" в ОРДЛО розкритикували Євросоюз і США. Представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що вони порушують міжнародне право і підривають зобов'язання, узяті в межах Мінських угод про врегулювання ситуації на Донбасі. Посольство США в Україні зазначило, що вигоду від "бутафорських виборів" в ОРДЛО одержать тільки прибічники Росії на сході України.

За даними СБУ, жителів окупованих територій заманювали на "вибори" дешевими продуктами – їх продавали біля "виборчих дільниць".

Чинні ватажки "ДНР" і "ЛНР" Денис Пушилін і Леонід Пасічник набрали понад 60% голосів, явка виборців нібито становила приблизно 80%.