Кучеренко: Компромісний законопроєкт щодо зниження "зеленого" тарифу №2543 був провалений енергокомітетом ВР

Кучеренко: Повістка енергетичного комітету повністю монополізована однією людиною
Фото: Alexey Kucherenko / Facebook

Мінекоенерго і НКРЕКП пропонують проєкти, які передбачають нецивілізований ретроспективний перегляд тарифів для ринку "зеленої" електроенергії, заявив народний депутат від "Батьківщини" Олексій Кучеренко.

Комітет ВР із питань енергетики, який очолює нардеп від "Слуги народу" Андрій Герус, не готовий до компромісів на ринку поновних джерел енергії, заявив народний депутат від "Батьківщини" Олексій Кучеренко у своєму Facebook.

"Звертаю увагу на неготовність сьогодні йти на компроміс з інвесторами у ВДЕ. Компромісний законопроєкт щодо зниження "зеленого" тарифу №2543 був провалений комітетом, а міністерство і регулятор пропонують проєкти, які передбачають нецивілізований ретроспективний перегляд тарифів, націоналізацію об'єктів інвесторів та інші ініціативи, оцінку яких ми дуже чекаємо від вас як європейців", – написав Кучеренко за підсумками зустрічі нардепів із директором секретаріату Європейського енергетичного співтовариства Янезом Копачем.

Кучеренко закликав представників Енергоспівтовариства зайняти жорсткішу позицію щодо оцінювання реалізації українською владою енергореформи і наголосив на необхідності спілкування з європейськими колегами в ширшому форматі.

"Ми просимо Енергоспівтовариство проявити більш жорстку позицію по відношенню до завершення курсу реформи енергоринку, його лібералізації і руху до інтеграції в європейський ринок. А також просимо, щоб увесь комітет мав можливість взаємодії з Енергоспівтовариством. Так як сьогодні його повістка повністю монополізована однією людиною. Ми хочемо почути вашу позицію більш широко і хочемо, щоб ви чули позицію всього комітету із принципових питань", – заявив політик.

Законопроєкт №2543 "Про внесення змін у деякі закони України щодо покращення інвестиційного клімату у сфері відновлюваної енергетики" було зареєстровано у Верховній Раді 6 грудня.

За словами одного зі співавторів законопроєкту №2543, нардепки від фракції "Голос", членкині комітету з питань екологічної політики і природокористування Лесі Василенко, він дасть змогу розвивати "зелену" енергетику, захистить інвесторів і сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості України.

Посольства Данії, Норвегії та Швеції закликали владу України досягти компромісу з інвесторами в питанні "зелених" тарифів. У Європейській бізнес-асоціації заявили, що законопроєкт збереже привабливість України для тих, хто планує вкладати гроші в розвиток поновних джерел енергії, та дасть можливість одержати €4 млрд інвестицій.