Кулеба: Новий посол США – класний мужик

Агреман на Дейтона вже є
Фото: pixabay.com

Рішення призначити послом США в Україні військову людину Кіта Дейтона було ухвалено давно, зазначив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Радник із питань оборони США в Україні Кіт Дейтон, який може стати новим послом Сполучених Штатів в Україні, – "класний мужик". Про це міністр закордонних справ України заявив Дмитро Кулеба LB.ua в інтерв'ю, опублікованому 8 травня.

"Новий посол США – класний мужик! Я з ним бачився кілька разів у складі групи оборонних радників. Він дуже крутий, глибоко розуміє суть процесів, що відбуваються в українському оборонному секторі. Він знає, що відбувається. У статусі радника був налаштований украй конструктивно й позитивно, хотів реально допомогти. Плюс статус генерал-лейтенанта армії США багато про що говорить: це певний досвід і набір навичок", – сказав він.

За словами дипломата, агреман на Дейтона вже є.

"Ми готові хоч завтра його прийняти, але все залежить від процедур у Конгресі США: його кандидатуру повинен підтвердити Сенат. Як тільки це буде зроблено, він приїде, і ми його радо приймемо... Рішення було прийнято давно, а все інше – внутрішні американські й наші процедури, які просто займають певний час", – пояснив Кулеба.

Він висловив задоволення, що на посаду посла в Україні пропонують військову людину, яка розуміє не тільки політичну ситуацію в Україні, а й усвідомлює ризики для української сфери безпеки.

Про те, що Трамп вніс кандидатуру Дейтона на посаду посла в Україні, повідомив 1 травня Білий дім.

Генерал-лейтенант у відставці Дейтон є директором Центру імені Джорджа Маршалла в Німеччині. Крім того, він є старшим радником із питань оборони США в Україні. Раніше Дейтон був, зокрема, аташе з питань оборони посольства США в Росії.

У 20162019 роках посольством США в Україні керувала Марі Йованович. Термін її повноважень закінчувався в липні, проте вона покинула Київ достроково, у травні. Це відбулося на тлі невдоволення амбасадоркою з боку адміністрації президента Дональда Трампа.

Після відставки Йованович у Київ прибув тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор. 1 січня 2020 року він передав свою посаду заступниці глави місії США в Україні Крістіні Квін.