Кулеба розповів про результати свого візиту в Малаві й показав, як їв там кукурудзу

Кулеба зазначив, що під час закордонних візитів зустрічається й зі "звичайними людьми"
Фото: ЕРА

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся в Малаві з очільницею тамтешнього МЗС Ненсі Тембо, повідомив він 5 серпня в соцмережі Х.

"Під час нашої зустрічі міністерка закордонних справ Малаві Ненсі Тембо і я обговорили шляхи розвитку відносин між Україною й Малаві, а також нашу співпрацю в міжнародних організаціях", – написав український дипломат.

Він зазначив, що підписав із Тембо меморандум щодо політичних консультацій між зовнішньополітичними відомствами.

Перед цим Кулеба повідомив про свою зустріч із президентом Малаві Лазарусом Чакверою.

"Ми цінуємо тверду й послідовну позицію Малаві щодо російської агресії проти України, а також її підтримку комюніке саміту миру. Україна не лише вдячна, ми хочемо бути корисними. Ми усвідомлюємо серйозний вплив зміни клімату на харчову безпеку Малаві. За дорученням президента Володимира Зеленського я передав, що Україна вирішила допомогти Малаві в межах нашої програми "Зерно з України", – написав він.

За словами Кулеби, із президентом Малаві він обговорював такі теми, як сільське господарство, фармацевтика, цифровізація тощо.

В Instagram глава МЗС України розмістив відео зі свого візиту в Малаві. На ньому зафіксовано, як Кулеба їсть кукурудзу, куплену на місцевому ринку.

"Завжди, коли їжджу в іноземні країни, намагаюся знайти хоч якийсь час між робочими зустрічами, щоб поговорити зі звичайними людьми, побачити повсякденне життя, спробувати їжу, яку їдять місцеві, відчути, чим живе ця країна та її люди. Дуже важливо мати уявлення не лише з кабінетних зустрічей, довідок і протокольних заходів. Цього разу після завершення робочого дня й усіх переговорів випала чудова нагода побачити, як і чим живе Малаві. Це Сунгві, найбільший ринок малавійської столиці Лілонгве", – пояснив він.

Контекст:

4 серпня МЗС України анонсувало візити Кулеби до Малаві, Замбії та Маврикію. "Четверте африканське турне глави МЗС має на меті продовжити розбудову відносин із країнами Африки. Усі три країни – Малаві, Замбію й Маврикій – міністр закордонних справ України відвідає вперше в історії", – ішлося в повідомленні.

У відомстві розповіли, що в Лілонгве (Малаві), Лусаці (Замбія) та Порт-Луї (Маврикій) Кулеба проведе переговори з керівництвом держав, міністрами закордонних справ, а також діловими й культурними колами.