Лавров стверджує, що Бандеру і Шухевича було засуджено Нюрнберзьким трибуналом

Лавров озвучив міф про українських націоналістів
Фото: ЕРА

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров повторив міф про те, що в матеріалах Нюрнберзького трибуналу є обвинувальний вирок щодо українських націоналістів Степана Бандери та Романа Шухевича.

Лідера Організації українських націоналістів (ОУН) Степана Бандеру і командира Української повстанської армії (УПА) Романа Шухевича було засуджено Міжнародним військовим трибуналом у Нюрнберзі.

Про це 23 листопада під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ Італії Енцо Моаверо-Міланезі заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, якого цитує міністерство закордонних справ (МЗС) Росії.

Глава МЗС РФ згадав про Шухевича і Бандеру, коментуючи події в Україні 2014 року.

"Нова влада негайно ухвалила закон, спрямований на заборону російської мови. Радикали, які вели основний наступ на законні органи та інститути влади, публічно, офіційно заявили про те, що росіян потрібно вигнати з Криму, тому що вони ніколи не будуть думати як українці і шанувати українських героїв. Притому назвали Бандеру і Шухевича, які були посібниками Гітлера і яких, як і таких самих, як вони, було засуджено Нюрнберзьким трибуналом", – сказав Лавров.

Міжнародний судовий процес над гітлерівцями відбувався у німецькому місті Нюрнберг із 20 листопада 1945 року до 1 жовтня 1946 року.

У жодному із 42 томів Нюрнберзького трибуналу не згадано про обвинувальний вирок щодо Бандери або Шухевича, тому що це міф, зазначає "Аргумент", наводячи уривки з документації трибуналу. Зокрема, у 39-му томі вміщено наказ німців знищувати бандерівців як борців за незалежність України.