Лещенко заявив, що Росія звернулася до України із проханням про екстрадицію Фукса, пізніше він інформацію спростував

Фукс говорив, що відмовився від російського паспорта
Фото: pavelfuks / Telegram

Щодо українського бізнесмена Павла Фукса у РФ порушено справу про шахрайство в особливо великому розмірі. Колишній народний депутат Сергій Лещенко повідомив, що російська влада просить Генпрокуратуру України видати бізнесмена. Пізніше він попросив вибачення за дезінформацію.

Колишній народний депутат Сергій Лещенко у своєму Telegram повідомив, що Росія просить Україну про екстрадицію бізнесмена Павла Фукса, якого в РФ оголосили в розшук у межах справи про шахрайство. 

"Росія надіслала в Україну запит на екстрадицію олігарха Павла Фукса, оголошеного в розшук за рішенням одного з районних судів Москви. Фукс проходить у справі, порушеній за статтею "шахрайство, вчинене організованою групою або в особливо великому розмірі, або таке, що спричинило позбавлення права громадянина на житлове приміщення", – написав Лещенко.

Він зазначив, що поки невідомо, яке рішення ухвалила Генпрокуратура України. 

Пізніше він видалив цей пост і написав інший.

"Дорогі друзі, інформація про запит Росії на екстрадицію Павла Фукса виявилася передчасною. Станом на сьогодні такий запит не надходив у прокуратуру. У зв'язку з тим, що помилки треба визнавати, прошу вибачення в читачів і фігуранта розслідування в Росії", – зазначив Лещенко.

У своєму Telegram Фукс назвав інформацію про запит РФ на його екстрадицію фейком і висловив думку, що Лещенко лобіює інтереси окремих російських компаній, на які Україна наклала санкції.

Фукс народився в Харкові, але довгий час прожив у Росії, де й заробив свій капітал. У 2017 році він повідомив журналістам, що активів у РФ він уже не має і нещодавно відмовився від російського громадянства, оскільки 2015 року отримав новий український паспорт. Про це пише "Радіо Свобода".

Справу проти Фукса порушили за статтею про шахрайство в особливо великому розмірі через проблеми з будівництвом елітного московського довгобуду Sky House на Митній вулиці.

7 жовтня 2019 року стало відомо, що у РФ Фукса оголосили в розшук. Пізніше Таганський суд Москви ухвалив рішення про заочний арешт українського бізнесмена.