Тука: "Миротворцю" рекомендували погоджувати позицію сайта з певною політичною силою

Тука: Урядових грошей і грантів на проєкт не дають – надходить тільки благодійна допомога
Фото: Георгій Тука / Facebook

В українського сайта "Миротворець" проблеми з фінансуванням, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, один із засновників сайта Георгій Тука.

Українському сайту "Миротворець" надходили рекомендації погоджувати позицію ресурсу з "певною політичною силою", сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, один із засновників сайта Георгій Тука.

"Припинення роботи "Миротворця" пов'язане з технічними роботами. Це не назавжди. Але є проблема у фінансуванні. Урядових грошей і грантів проєкту не дають – надходить тільки благодійна допомога. Та частина людей, яка впродовж цих років допомагала сайту, зараз "здулася" у плані бізнесу. Інші стали настійно рекомендувати погоджувати позицію ресурсу з певною політичною силою. Не уточнюватиму, якою саме. Як наслідок, їх послали на хрін. Тому що ніколи "Миротворець" не займався жодними політичними проєктами. Ресурс принципово ніколи не ляже під жодну політичну силу. Тобто питання подальшої діяльності сайта є дуже актуальним зараз. Сподіваюся, знайдуться люди, які розуміють важливість цього ресурсу, підтримають його фінансово, і він продовжить свою роботу. Основними є витрати на обладнання, оренду серверів і оплату трафіку. Люди, розкидані по 12 країнах, працюють на сайті без оплати – як волонтери", – зазначив Тука.

Він підкреслив, що третя сторона не зможе припинити роботу сайта.

"Спецслужби регулярно користуються даними "Миротворця". Обмін інформацією відбувається, але матеріальної допомоги від них не надходило. Робота з ними триває, жодних конфліктів немає. Щодо команди [президента України Володимира] Зеленського, можливо, у глибині душі в них є бажання припинити роботу цього ресурсу, але ми цього не відчуваємо. Та й думаю, у них є фахівці, які пояснили, що навіть фізично це неможливо реалізувати. Міжнародні наїзди на нас – це білий шум, який на діяльність сайта ніяк не вплинув", – резюмував Тука.

10 грудня волонтери українського сайта "Миротворець" заявили про припинення його роботи. Згодом на ресурсі з'явилося уточнення: "Розраховуємо, що двох годин нам вистачить".

Окрім баз даних, на сайті є розділи "Новини", "Радіо "Миротворець" тощо.

Сайт волонтерського центру "Миротворець" діє з весни 2014 року. Активісти заявляють, що заносять у базу проєкту пособників терористів Донбасу і тих, хто потрапляв в окупований Крим усупереч українським законам.

У жовтні 2019 року моніторингова комісія ООН із прав людини закликала Верховну Раду ініціювати закриття "Миротворця" через розміщення на ньому персональних даних людей і створення в такий спосіб загрози їхній безпеці.

Президент України Володимир Зеленський під час пресмарафону заявляв, що не має наміру ініціювати закриття "Миротворця".