Тука: Закрити "Миротворець" можуть лише ті, хто його відкрив. Це волонтери, яких не контролює жодна держава у світі

Тука: Позитивно ставлюся до "Миротворця", вони роблять вкрай важливу роботу
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Наміри МЗС Німеччини звернутися до МЗС України з вимогою закрити сайт "Миротворець" – це нормальна дипломатична практика, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, один із засновників сайта Георгій Тука.

Жодна з державних структур України не зможе змусити волонтерів "Миротворця" закрити цей сайт через внесення туди колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" сказав заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, один із засновників сайта Георгій Тука.

"Я позитивно ставлюся до "Миротворця", вони роблять вкрай важливу роботу. І я проти того, щоб підігравати проросійським силам, які вимагають закрити цей сайт. А Шредер – це яскравий зразок політичної корупції і російського лобізму. Я про це говорив під час зустрічей із нашими німецькими колегами. Шредер опинився на "Миротворці" через свої заяви про Крим, а не тому, що він комусь несимпатичний. Він закликав визнати анексію Криму. І я розумію людей із "Миротворця", які вважають позицію Шредера щодо Криму антиукраїнською. Із мого погляду, все логічно", – підкреслив Тука.

Він назвав "нормальною дипломатичною практикою" ймовірне звернення німецького МЗС до зовнішньополітичного відомства України з огляду на ситуацію щодо Шредера.

"Із технічного погляду, закрити "Миротворець" можуть лише ті, хто його відкрив. Це волонтери, яких не контролює жодна держава у світі. Вони діють на свій розсуд. Тому навряд чи якісь ноти або заклики держструктур хоч якось на них вплинуть. "Миротворець" не має жодних зобов'язань перед державними відомствами України. Ні СБУ, ні МВС не мають на них впливу. Шкода, що реакція МЗС Німеччини не пролунала раніше. У понеділок я бачився з держсекретарем Німеччини Гюнтером Адлером. Це була дуже вдала, дружня зустріч. І я переконаний, що в неформальній бесіді він би дав зрозуміти: реакція МЗС Німеччини пов'язана із внутрішньою політикою цієї країни. А звернення МЗС Німеччини до нашого МЗС – це нормальна дипломатична практика. Думаю, все обмежиться дипломатичними заявами", – резюмував Тука.

У розділ "Чистилище" сайта "Миротворець" 11 листопада внесли колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера.

Як сказано на сайті, причинами внесення Шредера на "Миротворець" стали "посягання на суверенітет і територіальну цілісність України. Маніпуляція суспільно значущою інформацією. Антиукраїнська пропаганда. Спроба легалізації захоплення російськими окупантами українського Криму, виправдання збройної агресії РФ проти України".

Спікер МЗС Німеччини 14 листопада заявив, що відомство вимагатиме від України закрити сайт "Миротворець".

Сам сайт розцінив цю ініціативу як спробу знищити докази російської агресії проти народу України.

Після залишення посади канцлера Німеччини 2005 року Шредер очолив наглядову раду, а потім комітет акціонерів компанії Nord Stream AG, що керує російським газопроводом "Північний потік". У 2016 році він очолив компанію Nord Stream 2 – оператор будівництва третьої і четвертої ниток цього газопроводу, а пізніше – раду директорів "Роснефти".

Міністр закордонних справ Павло Клімкін в інтерв'ю Bild, яке вийшло 18 березня, назвав Шредера найважливішим лобістом президента Росії Володимира Путіна.