Лукашенко заявив, що готовий помилувати Шаройка

Лукашенко: Я попередив своїх: у жодному разі Шаройка не ображати
Фото: EPA

За словами президента Білорусі Олександра Лукашенка, він обговорював із п'ятим президентом України Петром Порошенком можливість помилування засудженого за шпигунство українського журналіста Павла Шаройка за умови звільнення підозрюваного в Україні у шпигунстві громадянина Білорусі Юрія Політики.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко на зустрічі з українськими ЗМІ 26 вересня заявив, що готовий помилувати українського журналіста Павла Шаройка, засудженого в Білорусі за шпигунство, після того як в Україні звільнять підозрюваного у шпигунстві громадянина Білорусі Юрія Політику. Про це повідомила пресслужба Лукашенка.

Він сказав, що обговорював це питання з п'ятим президентом України Петром Порошенком.

"Я йому показую: ось документи: відео, аудіозаписи щодо вашого хлопця. Звання його – полковник. Я Петрові Порошенку кажу: "Слухай, що ти хочеш про нас знати? Я тобі сам усе розповім, покажу, документи передам. Навіщо переховуватися в посольстві? Це негативно впливає на наші стосунки... До того ж ми ж його не просто схопили ні з того ні з сього. Мені принесли всі матеріали. Ми ж не били його, не ламали – розуміли, що це буде міжнародний скандал. І взагалі, не заведено вибивати з людини свідчення", – сказав Лукашенко.

Він заявив, що стосовно Шаройка білоруська сторона надала факти.

"Я кажу: добре, покажіть нам, як ми вам показали, усі матеріали [щодо Політики]. Ви нам покажіть, що він скоїв протиправні дії і шпигував на території України. Показуйте! Руки вгору піднімемо. Публічно покажіть, притисніть нас до стінки... Ми домовилися з Порошенком: ви хочете засудити Політику, засудіть його (у вас суд, особливо зараз, незалежний, на нього не можна натиснути), а ми засудимо Шаройка. Ну і не будемо... Шкода людей. Про обмін не йдеться. Я одразу ж помилую цю людину. Усе. Домовилися. Ми передали справу в суд, засудили його. Я готовий його помилувати. Порошенко пообіцяв – нічого не зробив. Навіть до суду не передав матеріали, тому що їх  немає  (судові засідання у справі Політики почалися в березні 2018 року. – "ГОРДОН")", – сказав білоруський лідер.

Лукашенко підкреслив, що питання "не вирішене досі". Він сказав, що в Білорусі Шаройка утримують у гарних умовах.

"Я попередив своїх: у жодному разі не ображати. І ми довели позицію колишнього президента до нього. Я доручив, щоб він на мене не ображався... Я готовий виконати свої обіцянки, якщо українська сторона виконає свої", сказав президент.

Відповідаючи на запитання, чи можливо це зробити до зустрічі з нинішнім президентом України Володимиром Зеленським, Лукашенко сказав: "Та хоч завтра, але ви не встигнете. Ви ж хочете Політику повести в суд".

"Ну ведіть, якщо хочете. Якщо бачите, що помилилися, попросіть вибачення. Неголосно. Неважливо як. Адже головне зараз не хто винен, а розв’язати проблему. Відпускайте цього хлопця, якщо він невинуватий, і ми тихо і спокійно вирішимо це питання. Але головне, його буде вирішено", – додав він.

17 листопада 2017 року голова Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія повідомив, що в Білорусі затримали журналіста "Українського радіо" Шаройка. За версією КДБ Білорусі, Шаройко – співробітник військової розвідки України, який працював у Білорусі під прикриттям. У пресслужбі Головного управління розвідки Міноборони України цю інформацію заперечили.

Справу Шаройка розглядали в закритому режимі. У травні 2018 року посол України в Білорусі Ігор Кизим повідомляв, що Шаройко дістав більше ніж вісім років в'язниці.

У жовтні 2018 року голова КДБ Білорусі Валерій Вакульчик заявляв, що влада розглядає питання про помилування Шаройка.

"Українська правда" повідомляла, що Служба безпеки України звинувачує Політику в переданні секретних даних іноземній державі. За даними слідства, він намагався вивезти у своєму смартфоні аерозйомку зони АТО. До неї було додано секретну карту наступальної операції "Шторм", яку ЗСУ планували на початку липня 2017 року між Маріуполем та Новоазовським. Політиці загрожує від восьми до 15 років в'язниці.