Луценко: Якщо за прояви антиукраїнської пропаганди карати силовими методами – ухваліть закон про колабораціонізм. Дайте мені правові інструменти!

Луценко: Ми вже чітко бачимо, із чим маємо справу – із реваншизмом Януковича
Фото: EPA

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що закон, який передбачає покарання за колабораціонизм, необхідний країні, яка воює.

Україна веде інформаційну війну, заявив в інтерв'ю "Цензор.НЕТ", опублікованому 11 вересня, генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Насправді Україна веде не одну, а кілька воєн одночасно. Перша – цілком очевидна і відома всьому світові – війна з [президентом Росії Володимиром] Путіним на Донбасі. Але не менш важливий її складник – інформаційна війна. І якщо в першій війні ми маємо величезні досягнення, то в інформаційній – навпаки. На мою думку, Росія та її сепаратисти через медіа настільки сильно впливають на український соціум, що можна говорити про їхні переваги в цьому напрямі. Для мене розповсюджувана по країні брехня про те, що винен у війні не Путін, а [президент України Петро] Порошенко, є сигналом того, що вони досягають великих успіхів в інформаційній війні. І зміна менеджменту на певних телеканалах, і поява політкликуш "за мир будь-якою ціною" означає новий наступ ворога на цьому фронті", – заявив Луценко.

Журналіст Євген Кузьменко зазначив, що, як стверджують ЗМІ, деякі українські телеканали тепер контролюють український політик Віктор Медведчук, а також колишній заступник глави Адміністрації Президента України Андрій Портнов.

"Ці люди так чи інакше завжди керували цими каналами. Просто на них були надіті дурні маски клоунів з українського сегмента антимайданівських сил. Зараз маски скинуто. Ми вже чітко бачимо, із ким маємо справу – із реваншизмом [екс-президента України Віктора] Януковича, реваншизмом Медведчука та їхніх угруповань. Я розумію, що багато хто відразу запитає: а що ти особисто зробив, щоб цього реваншу не сталося?.. Думаю, що у справі Януковича ми зробили дуже багато", – сказав генпрокурор.

Журналіст підкреслив, що Янукович у Росії, зате Медведчук, позафракційний нардеп Євгеній Мураєв та інші живуть і активно діють в Україні, тому люди цілком логічно кричать "зрада".

"Дивіться, якщо ми вважаємо, що будь-які прояви антиукраїнської пропаганди можна карати тільки силовими методами – окей, ухваліть закон про колабораціонізм. Дайте мені правові інструменти! Наразі їх немає... На сьогодні в публічних заявах усіх перерахованих вами добродіїв немає складу кримінального злочину згідно з чинним законодавством. Я є прибічником покарання за колаборацію. Це необхідно країні, яка воює. Можливо, цей закон має бути обмежено періодом війни – але такий закон дуже потрібен", – сказав Луценко.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками.