Луценко: Керівника ічнянського складу звільненили в запас без вихідної допомоги ще місяць тому

Луценко: Підрозділи сил спеціального призначення у серпні місяці проводили відпрацювання всіх складів на території України на предмет готовності до антидиверсійних завдань
Фото: ЕРА

За словами генерального прокурора України Юрія Луценка, після перевірок у 2017 році заходів із посилення охорони складу поблизу Ічні Чернігівської області не було реалізовано. Глава ГПУ зазначив, що склад не відповідав вимогам воєнного часу.

Керівника складу боєприпасів у Ічнянському районі Чернігівської області звільнили в запас без вихідної допомоги ще місяць тому після перевірок щодо готовності до контрдиверсійної роботи, повідомив журналістам 10 серпня генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Дозволю собі розголосити додаткову інформацію. Річ у тому, що підрозділи сил спеціального призначення у серпні місяці проводили відпрацювання усіх складів на території України щодо готовності до антидиверсійних завдань. За результатами цих навчань на всій території України, зокрема, керівника ічнянського складу зняли з посади, звільнили в запас без вихідної допомоги", – сказав генпрокурор.

За його словами, після перевірок у 2017 році заходів із посилення охорони складу в Ічні "не було реалізовано". Луценко додав, що "готовність до контрдиверсійної роботи саме в Ічні була відсутня".

"Про це свідчить внутрішня робота Міністерства оборони і Генерального штабу. Вони дійсно це встановили, і саме тому звільнили керівника. Це сталося буквально місяць-півтора тому. На жаль, база не була готова до умов воєнного часу... Після стабілізації ситуації... прокуратура продовжить слідство", – продовжив Луценко.

У ніч на 9 жовтня у районі селища Дружба Ічнянського району Чернігівської області почали вибухати боєприпаси на території 6-го арсеналу Міністерства оборони України. Станом на сьому ранку того дня щосекунди ставалося два-три вибухи. Згодом інтенсивність вибухів знизилася.

Над зоною пожежі закрито повітряний простір у радіусі 30 км. Рух залізничного та автомобільного транспорту зупинено.

Військова прокуратура Центрального регіону України відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення військової службової особи до служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану). Служба безпеки України не відкидає диверсії.

Інформації про загиблих не надходило, станом на 10 жовтня евакуйовано 12 500 осіб.

Уранці 10 жовтня, за даними ДСНС, вибухи боєприпасів тривають.