Луценко: Втручання в американські вибори було з території України, але посадовими особами і громадянами США

Луценко: Оцінку цим діям мають давати правоохоронці США
Фото: ЕРА

За словами генерального прокурора України Юрія Луценка, посадові особи США в Україні залучали для дискредитації одного з кандидатів в американські президенти "фаворитів посольства США".

Посадові особи США, що працюють в Україні, втручалися у вибори президента США з української території. Про це 14 травня заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко на брифінгу, який транслювали у Facebook спікера генпрокурора Лариси Сарган.

"Американська преса це озвучує як "українське втручання". Я б на це заперечив. Моя точка зору, що втручання в американські вибори було з території України, але посадовими особами і громадянами Сполучених Штатів Америки, які займали ту чи іншу посаду на нашій території", – сказав Луценко.

За його словами, посадові особи США "залучали до своєї кампанії з дискредитації одного з кандидатів у президенти наших громадян, які були фаворитами посольства Сполучених Штатів".

"Але оцінку цим діям мають давати правоохоронці США", – підкреслив Луценко.

Під час брифінгу він зазначив, що для екс-посла США в Києві Марі Йованович серед "фаворитів" був директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник. Крім того, нардеп від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко, за даними Луценка, отримував фінансування від посольства США в Україні, роздмухуючи скандал навколо "амбарної книги" Партії регіонів у 2016 році. У цій звітності фігурував наближений до президента США Дональда Трампа політтехнолог Пол Манафорт.

У березні 2019 року розгорівся скандал, у якому фігурувала Йованович. В інтерв'ю американському сайту The Hill генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що під час першої зустрічі з ним посол нібито передала йому перелік осіб, щодо яких не можна проводити розслідування.

У посольстві США в Україні повідомляли, що заяви Луценка не відповідають дійсності і мають на меті підірвати репутацію посла Йованович. Пізніше генпрокурор уточнив, що на зустрічі Йованович не вручала йому списку, а говорила, що кримінальне переслідування антикорупціонерів в Україні може підірвати довіру до них, а це неприпустимо.

24 березня син президента США Дональд Трамп – молодший висловився у своєму Twitter про необхідність зняття Йованович із посади, прикріпивши до поста посилання на статтю про скандал, що розгорнувся навколо неї останнім часом.

Йованович покине посаду 20 травня. У Держдепартаменті США підтвердили ротацію в дипмісії.