Майже півсотні справ, які передало в суд антикорупційне бюро, не розглядають – НАБУ

НАБУ: Причини перенесення засідань різні – брак суддів, неявка, хвороби або відпустки учасників процесу

Фото: pixabay.com (архів)

На сьогодні тільки щодо 35 зі 166 проваджень від Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ухвалено судові рішення.

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) заявили, що серед 166 кримінальних проваджень, у яких станом на кінець жовтня 2018 року завершено досудове розслідування, щодо 48 справ навіть не відбулися підготовчі судові засідання. Про це повідомила прес-служба відомства.

У НАБУ зазначили, що цей "антирейтинг" очолює так звана справа "тернопільських прокурорів".

"Суд учергове постановив повернути обвинувальний акт. Провадження не розглядається вже майже два роки після передачі до суду – з 11 листопада 2016 року", – ідеться в повідомленні.

У НАБУ додають, що інша справа, за обвинуваченням посадовців у завданні збитків ПАТ "Державна продовольчо-зернова компанія", "подорожує" по різних судових інстанціях уже приблизно 22 місяці.

Інфографіка: nabu.gov.ua

На сьогодні тільки щодо 35 проваджень від Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ухвалено судові рішення.

Інфографіка: nabu.gov.ua

За даними відомства, більшість із них утверджує угоди про визнання винуватості або звільнення від кримінальної відповідальності щодо другорядних учасників корупційних злочинів.

У НАБУ зауважили, що засідання відкладають або переносять із різних причин: брак суддів, неявка, хвороби або відпустки учасників процесу.

"Поставити фінальну крапку у справах від НАБУ і САП має Вищий антикорупційний суд, а винесені вироки допоможуть повернути арештовані під час розслідувань кошти в дохід держави", – ідеться в повідомленні.

Національне антикорупційне бюро було створено в Україні 16 квітня 2015 року. Того самого дня його очолив 35-річний юрист Артем Ситник.

22 червня 2018 року спікер Верховної Ради України Андрій Парубій підписав закон України "Про утворення Вищого антикорупційного суду". Парубій сподівається, що суд запрацює в Україні до кінця цього року.