Макфол: Присутність США в нормандському форматі змістила б баланс сил у бік України

Макфол про присутність США в нормандському форматі: Загалом я це підтримую
Фото: ЕРА

За словами експосла США в Росії Майкла Макфола, Штатам "краще бути, ніж ні", у нормандському форматі.

Присутність США в нормандському форматі була б корисною Україні, заявив експосол США в Росії Майкл Макфол в інтерв'ю колишньому заступникові міністра економічного розвитку України Наталії Микольській для проєкту журналу НВ "Блискучі уми". Фрагмент інтерв'ю НВ опублікувало 24 вересня.

"Мені не подобався той факт, що нас не було в Мінську і в нормандському форматі. Гадаю, це не йшло на користь Україні. На мою думку, присутність там США змістила б баланс сил у цьому форматі в бік України. Тож загалом я це підтримую, але наразі мене хвилює те, що ми не опікуємося справами України. Отже, це дилема", – зазначив Макфол.

Він додав, що "загалом США краще бути в нормандському форматі, ніж ні".

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії. Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні.

У телефонній розмові 7 вересня 2019 року президент України Володимир Зеленський і президент РФ Володимир Путін домовилися найближчим часом обговорити дату проведення зустрічі в нормандському форматі. 9 вересня глава французького міністерства закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан заявив, що Франція виступає за те, щоб зустріч "Нормандської четвірки" відбулася найближчими днями в Парижі. 12 вересня президент України сказав, що дати зустрічі лідерів країн нормандського формату поки не визначили.

У своїй передвиборчій програмі Зеленський повідомляв про намір запросити Великобританію і США в нормандський формат. Спецпредставник США з питань України Курт Волкер говорив, що якщо Україна попросить, Америка долучиться до переговорів.

Помічник українського президента Андрій Єрмак заявив у інтерв'ю, опублікованому 23 вересня, що Україна поки офіційно не запрошувала США і Великобританії приєднатися до нормандського формату.