Масі Найєм: Подав на Луценка заяву про кримінальне правопорушення за розголошення відомостей досудового розслідування у справі Гандзюк

Гандзюк померла після нападу із сірчаною кислотою

Фото: Хто замовив Катю Гандзюк / Facebook

За словами юриста Масі Найєма, розголошення відомостей досудового розслідування може призвести до негативних наслідків для слідства у справі про вбивство співробітниці мерії Херсона Катерини Гандзюк. Найєм повідомив, що подав відповідну заяву в Державне бюро розслідувань на генерального прокурора України Юрія Луценка.

Юрист Масі Найєм повідомив 27 грудня у Facebook, що подав заяву в Державне бюро розслідувань України на генерального прокурора Юрія Луценка у зв'язку з розголошенням відомостей досудового розслідування вбивства співробітниці мерії Херсона Катерини Гандзюк.

"Подав на генпрокурора Юрія Луценка заяву про кримінальне правопорушення за розголошення відомостей досудового розслідування у справі Каті Гандзюк. Це правопорушення передбачене ч. 2 ст. 387 Кримінального кодексу України. Мова йде про розголошення, вчинене прокурором, незалежно від того, чи приймав він безпосередню участь у досудовому розслідуванні", – написав Найєм.

За його словами, "розголошення відомостей досудового розслідування може призвести до негативних наслідків для розслідування".

"Наприклад, публічне оголошення про намір повідомити певним особам про підозру може дати чіткий сигнал таким особам про те, що їм варто здійснити певні дії для уникнення застосування до них відповідних процесуальних дій. Такий же ефект матиме й оголошення ймовірного мотиву вбивства та повідомлення про те, що саме такий мотив наразі виводить слідство на ім'я ймовірного замовника", – додав юрист.

Він пояснив, що заяву подали у Державне бюро розслідувань, до підслідності якого входить розслідування злочинів, скоєних, зокрема, генпрокурором, окрім тих, що підслідні Національному антикорупційному бюро України.

"ДБР у своїй зовнішній комунікації акцентує увагу на тому, що його "мета – притягнення винних до відповідальності, незважаючи на їхні посади, зв'язки та ресурси". Тому подивимося, якою буде реакція бюро на заяву", – резюмував Найєм.

31 липня Гандзюк облили сірчаною кислотою в Херсоні. 4 листопада вона померла в одній із київських лікарень.

У серпні було заарештовано без права застави імовірного організатора нападу Сергія Торбіна, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова і Микиту Грабчука, який, за версією слідства, облив активістку сірчаною кислотою. Вони є учасниками бойових дій на сході України у складі добровольчих формувань.

У серпні – жовтні Вишневського, Васяновича і Горбунова відпустили під домашній арешт.

12 листопада правоохоронці заарештували помічника нардепа від БПП Миколи Паламарчука Ігоря Павловського без можливості внесення застави. Його підозрюють у переданні грошей Торбіну.

3 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що всіх замовників і організаторів убивства Гандзюк установлено. 4 грудня генпрокурор повідомив, що Генеральна прокуратура України (ГПУ) повідомила про підозру основну фігуру у справі про вбивство Гандзюк – кримінального авторитета Олексія Левіна. За даними нардепа від БПП Мустафи Найєма, Левін перебуває в Домінікані.

16 грудня президент України Петро Порошенко заявив, що у слідства у справі про вбивство Гандзюк є напрацювання для завершення розслідування, зокрема щодо замовників та організаторів.