Медіахолдинг Курченка передали в управління Нацагентства з розшуку активів

Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання Генеральної прокуратури 9 вересня
Фото: pexels.com

Нацагентство з питань виявлення активів, одержаних від корупційних злочинів, керуватиме медіахолдингом UMH Group, який бізнесмен-утікач Сергій Курченко у 2013 році купив у підприємця Бориса Ложкіна. Слідчі вважають, що фінансові операції, пов'язані з придбанням цієї групи компаній, мають ознаки легалізації доходів, одержаних у злочинний спосіб.

Печерський районний суд Києва передав в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), активи медіахолдингу бізнесмена Сергія Курченка – "Українського Медіа Холдингу" (UMH Group). Ухвалу суду від 9 вересня опубліковано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

Рішення передбачає передання в управління АРМА майна, майнових та корпоративних прав UMH Group, на які наклали арешт у межах кримінального провадження №12013220540000400. Його було відкрито у 2013 році, воно стосується діяльності експрезидента Віктора Януковича. Слідчі вважають, що під час перебування на своїй посаді він створив злочинну організацію, членів якої підозрюють у привласненні майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем, а також легалізації (відмиванні) доходів. Один зі структурних підрозділів цієї групи, як ідеться в матеріалах справи, очолював Курченко.

У клопотанні прокурора Генпрокуратури Костянтина Кулика, поданому в суд, було зазначено, що члени злочинної організації легалізували гроші через підконтрольні їм суб'єкти підприємницької діяльності з ознаками фіктивності, а також через "Брокбізнесбанк" і "Реал Банк", які належали Курченку.

Під час розслідування було встановлено, що у 2013 році за гроші, які було отримано під час цих фінансових злочинів, було придбано медіахолдинг UMH Group. Частину суми, $246,1 млн, на придбання медіахолдингу у квітні – вересні 2013 року переказала фірма Trilado Enterprise Inc. Слідчі вважають, що ці гроші вона отримала "за рахунок отриманих злочинним шляхом коштів, що надійшли з рахунків підприємств, підконтрольних злочинній організації". Іншу частину грошей на придбання холдингу $160 млн – отримали завдяки кредиту. Його в жовтні 2013 року виділив "Укрексімбанк" компанії "Ветек Медіа Інвест".

"На думку прокурора, зазначені фінансові операції, пов'язані з придбанням пакета акцій низки засобів масової інформації та погашенням кредиту в розмірі $160 млн, наданого АТ "Укрексімбанк" ТОВ "Ветек Медіа Інвест" за кредитним договором від 28.10.2013 №151313К15, мають ознаки легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом", – ідеться в матеріалах справи.

Серед компаній, чиї корпоративні права передали в управління АРМА, ТОВ "Бігмір-Інтернет", ТОВ "Кореспондент", ТОВ "Телерадіокомпанія "Форум" та інші.

Курченко придбав UMH Group у бізнесмена, колишнього глави Адміністрації Президента Бориса Ложкіна в жовтні 2013 року. До складу холдину входить приблизно 50 брендів, зокрема видання "Кореспондент", "Аргументи і факти в Україні", "Футбол", "КП в Україні", "Теленеделя", портал Bigmir)net, радіостанції "Авторадіо", "Голос столиці", "П'ятниця" та інші.

Ложкін зазначав, що продаж медіахолдингу відбувався через офшори на Британських Віргінських островах.

Колишній генеральний прокурор Юрій Луценко у травні 2019 року заявив, що Кулик не зміг пояснити, чи порушив Ложкін закон під час продажу UMH Курченку.

"У справі UMH я так і не зміг добитися від прокурора Кулика пояснень, у яких діях Ложкіна є ознаки кримінальних порушень. Теза про те, що Ложкін не міг не знати, що продає компанію за "брудні гроші", не витримує жодної критики. Бо за такою логікою треба посадити прокурора Кулика за те, що він купував бензин у ті часи, коли ринок нафтопродуктів контролював Курченко", – сказав він.

Щодо Курченка, який покинув Україну у 2014 році після Революції гідності, українські правоохоронці розслідують кілька кримінальних проваджень. В Україні він перебуває в розшуку. За даними Служби безпеки України, бізнесмен набув російського громадянства і проживає у РФ.