Меркель вважає, що у ЄС і Великобританії є шанси укласти угоду щодо Brexit

Меркель вважає, що після виходу Великобританії ЄС стане слабшим, але це "момент для розвитку нових сил"
Фото: EPA

За словами канцлерки Німеччини Ангели Меркель, її країна готова до того, що Великобританія може вийти з Євросоюзу без угоди.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель вважає, що досі є шанси для Великобританії та Євросоюзу укласти угоду щодо Brexit. Про це вона сказала під час виступу в німецькому парламенті 11 вересня, пише Reuters.

Меркель заявила, що Німеччина зробить усе можливе для укладення угоди між ЄС і Великобританією. Але водночас канцлерка сказала, що її країна готова до "жорсткого" Brexit.

Політикиня вважає, що після виходу Великобританії ЄС стане слабшим, але це "момент для розвитку нових сил".

У червні 2016 року у Великобританії було проведено референдум про вихід країни із Європейського союзу. Це рішення тоді підтримало 51,9% британців. Дату виходу запланували на 29 березня 2019 року.

Британський парламент 13 березня проголосував проти Brexit за схемою "без угоди". Водночас Палата громад кілька разів відхиляла урядовий варіант угоди щодо Brexit.

На саміті 10 квітня лідери країн Євросоюзу затвердили відтермінування Brexit до 31 жовтня.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що дати Brexit більше не переглядатимуть, отже, імовірний вихід без угоди.

Президент Європейської ради Дональд Туск говорив, що Євросоюз не переглядатиме угоди щодо Brexit.

28 серпня Джонсон попросив королеву Єлизавету припинити роботу парламенту Великобританії із середини вересня до 14 жовтня. Того ж дня стало відомо, що королева схвалила ідею прем'єр-міністра, парламент зупинив роботу.

Як зазначала BBC, така зміна графіка роботи парламенту Сполученого Королівства сильно обмежить час депутатів на те, щоб зупинити ймовірний "жорсткий" Brexit.