Мінгареллі заявив, що антикорупційна прокуратура не може працювати ефективно через Холодницького

Холодницький очолює САП
Фото: Назар Холодницький / Facebook

Посол Європейського союзу в Україні Хюг Мінгареллі, оцінюючи діяльність антикорупційних органів в Україні, похвалив роботу Національного антикорупційного бюро й зазначив, що правильній роботі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури заважає її глава Назар Холодницький.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура не може працювати ефективно через свого керівника Назара Холодницького. Про це в інтерв'ю "Європейській правді" повідомив посол Європейського союзу в Україні Хюг Мінгареллі.

"Що стосується САП – тут цілком зрозуміло, що проблеми пов'язані особисто з паном Холодницьким. Не моя робота вирішувати, треба його міняти чи ні, але очевидно, що керівник САП має бути здатним до доброї співпраці з НАБУ, чого зараз немає", – підкреслив Мінгареллі.

Він висловив думку, що для правильної роботи антикорупційних органів необхідна співпраця САП і Національного антикорупційного бюро.

"Більшість людей, які на цьому знаються, вважають, що НАБУ працює загалом добре, і в мене немає жодної причини для сумнівів у цьому", – зазначив посол.

Дипломат додав, що в ЄС розраховують на те, що Вищий антикорупційний суд в Україні почне роботу з 5 вересня.

Кабінет Міністрів створив Національне агентство із запобігання корупції в березні 2015 року. Запуск НАЗК був однією з умов одержання Україною безвізового режиму з ЄС. Агентство, зокрема, займається аналізом електронних декларацій про доходи державних службовців. Зараз його очолює Олександр Мангул.

Національне антикорупційне бюро створили в Україні 16 квітня 2015 року. Того самого дня його очолив юрист Артем Ситник.

Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру було засновано у вересні 2015 року. Відомство виконує такі функції: нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, яке здійснює Національне антикорупційне бюро, підтримка державного обвинувачення у відповідних провадженнях і представництво інтересів громадян або держави в суді у випадках, пов'язаних із корупційними правопорушеннями. САП очолює Назар Холодницький.

Експертка команди президента України Володимира Зеленського Галина Янченко заявляла, що НАЗК необхідно перезапустити, керівництво САП можуть змінити, а НАБУ необхідно посилити інституційно.

Закон про створення Вищого антикорупційного суду України було ухвалено в червні 2018 року. Судді ВАКС ухвалили рішення про початок своєї роботи з 5 вересня 2019 року.