Місцева влада зможе посилювати карантинні заходи в разі зростання захворюваності на COVID-19 – Степанов

Степанов: Елементи адаптивного карантину в Україні вже впроваджено
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook

Адаптивний карантин встановлюватиме місцева влада, уряд розробляє рекомендації щодо посилення карантину по регіонах у разі необхідності, заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

Міністерство охорони здоров'я розробляє алгоритм посилення карантинних заходів місцевою владою в разі погіршення ситуації із захворюваністю на коронавірусну інфекцію. Про це сьогодні під час брифінгу заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Починаючи з 11 травня уряд зробив перші серйозні послаблення карантину... Органи місцевого самоврядування мають право посилювати ці заходи. Це і є адаптивний карантин. Якщо ситуація погіршується, місцева влада посилює карантин. Ми розробляємо спеціальний алгоритм і заходи щодо посилення карантину", – сказав Степанов.

Він зазначив, що елементи адаптивного карантину в Україні вже впроваджено.

"Наприклад, планові операції дозволено в тих регіонах, де навантаження на медсистему у зв'язку з коронавірусом не більше ніж 50%", – підкреслив Степанов.

Карантин в Україні діє з 12 березня. Через поширення коронавірусної інфекції COVID-19 заборонили масові заходи, закрили навчальні заклади, торгові центри, магазини (крім продуктових та аптек), ресторани, кафе і бари, спортивні зали, салони краси й нічні клуби, зупинили авіасполучення з іншими країнами та міжобласні пасажирські перевезення. У Києві, Харкові та Дніпрі 17 березня зупинили роботу метро.

Розроблений урядом план виходу України з карантину охоплює п'ять етапів. 11 травня розпочнеться перший етап зняття обмежень. Водночас в областях, де фіксують підвищений рівень захворюваності на COVID-19, буде встановлено спеціальні карантинні обмеження, жорсткіші, ніж в інших регіонах, заявляли в Кабміні.