Митрополит Онуфрій заявив, що УПЦ МП виступає за проведення обміну "всіх на всіх"

Новинський і Онуфрій висловилися про обмін утримуваними особами
Фото: opposition.com.ua

Українська православна церква Московського патріархату звернулася до президента України Володимира Зеленського та предстоятеля РПЦ Кирила з ініціативою відновлення обміну утримуваними особами з бойовиками "ЛДНР", заявив глава УПЦ МП митрополит Онуфрій.

Українська православна церква Московського патріархату виступає за проведення обміну утримуваними особами між Україною та бойовиками "ЛДНР" за формулою "всіх на всіх". Про це в інтерв'ю каналу "Україна" заявив предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій, повідомляє пресслужба Опозиційного блоку.

"Питанням обміну полоненими наша церква займається вже декілька років. Не буду перераховувати, кого ми звільнили, але з Божою поміччю нам це вдалося. [...] Зараз, після зміни влади, ми знову виступили з ініціативою відновлення обміну. Я вже звернувся з відповідними листами і до нашого президента Володимира Зеленського, і до глави РПЦ патріарха Кирила. Якщо раніше обмінювали групи людей, то сьогодні ми просимо обміняти всіх на всіх. І на зустрічі з президентом ми це питання теж обговорювали. Наша мета – щоб лінії розмежування не було, щоб вона зникла. Українці, які живуть по той бік лінії розмежування, уважають себе українцями, тому до них, до їхніх бажань нам варто прислухатися", – заявив він.

Зі свого боку, народний депутат від Опозиційного блоку Вадим Новинський додав, що "миротворчі зусилля УПЦ МП у подоланні конфлікту на Донбасі має бути підтримано Українською державою".

"У кінці 2017 року масовий обмін полоненими був здійснений за безпосередньої участі митрополита Онуфрія і патріарха [РПЦ] Кирила. І якби найвищі політики України не зробили цей процес предметом торгу для підняття своїх рейтингів, усі військовополонені були б звільнені ще два роки тому", – стверджує він.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей,  з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє Україна.

27 грудня 2017 року на Донбасі відбувся останній великий обмін утримуваними особами. За даними Генеральної прокуратури, Україна тоді обміняла 233 затриманих на 73 українських заручників.

17 липня контактна група в Мінську домовилася про підготовку до взаємного з ОРДЛО звільнення підтверджених утримуваних осіб.

18 липня представник України в робочій підгрупі з політичних питань тристоронньої групи Роман Безсмертний заявив, що сторони домовилися про обмін 69 українських заручників на 208 затриманих, видання яких вимагають бойовики.