Москаль: Спроби зупинити лісозаготівлю на Закарпатті неминуче викличуть спротив місцевого населення

Москаль: Лісове господарство – одна з небагатьох галузей Закарпаття, яка працює стабільно
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

Порівняно з 2015 роком вирубування лісу на Закарпатті зменшилося на 15%, зазначив голова Закарпатської обласної адміністрації Геннадій Москаль.

Спроби зупинити лісозаготівлю на Закарпатті, особливо у високогірних районах, будуть викликати опір місцевого населення, заявив голова Закарпатської обласної адміністрації Геннадій Москаль, повідомляє 5 липня його прес-служба.

"Якщо у 2015 році обсяги заготівлі деревини від усіх видів рубок на Закарпатті становили 1 млн 402,6 тис. м&³3;, то у 2016 році цей показник знизився до 1 млн 373,4 тис. м&³3;, а у 2017-му – до 1 млн 204,1 м&³3; деревини. Різниця між 2015 і 2017 роком становить 198 500 тис. м&³3; деревини, тобто майже 15%. Цього року тенденція до зменшення лісозаготівлі буде збережена. Водночас обсяги реалізації лісопродукції у грошовому виразі, платежі до бюджету, середньомісячна зарплата працівників лісової галузі та інші фінансово-економічні показники діяльності постійно зростають. Так, якщо у 2015 році обласним управлінням лісомисливського господарства було надано робіт і послуг на 616 млн 800 тис. грн, то у 2016 році цей показник зріс до 761 млн 900 тис. грн, а у 2017-му – до 887 млн 900 тис. грн", – заявив губернатор.

За його словами, "лісове господарство – одна з небагатьох галузей Закарпаття, яка працює стабільно та забезпечує роботою з пристойною зарплатою понад 3000 чоловік".

"Ці люди у випадку втрати роботи будуть змушені виїжджати на заробітки за кордон, а бюджети різних рівнів утратять величезні надходження. Тому різного роду експерти, активісти, екологи та журналісти мають зрозуміти, що спроби зупинити лісозаготівлю, особливо у високогірних районах, неминуче будуть викликати спротив місцевого населення. Так само, як і спроби зупинити будівництво рекреаційних туристичних комплексів. Теоретично можна все Закарпаття перетворити на природний заповідник, але тоді доведеться виселити масу людей. Тому що в гірських районах, крім лісозаготівлі і туризму, просто немає чим займатися", – додав Москаль.

3 липня Верховна Рада підтримала законопроект №5495 про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів і запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів. Закон вводить обмеження на річний обсяг заготівлі деревини всередині країни – 25 млн м&³3;. Окрім того, за контрабанду необроблених лісоматеріалів передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до п'яти років.