Москалькова заявила, що труднощі із синхронізацією відвідувань ув’язнених пов'язані з відмінностями законодавств України та РФ

Сьогодні Москалькова прибула до Києва
Фото: Татьяна Москалькова / Facebook

Уповноважений із прав людини у РФ Тетяна Москалькова сказала, що згідно з російським законодавством вона не може без спеціального дозволу органів влади привести із собою до ув'язнених у російських тюрмах українців уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денісову.

Труднощі з організацією взаємного відвідування омбудсменами України та Росії ув’язнених пов'язані з відмінностями російського та українського законодавств. Про це заявила уповноважений із прав людини у РФ Тетяна Москалькова 26 червня в Києві, повідомляє "112 Україна".

"Згідно з російським законодавством, уповноважений із прав людини може відвідувати сам безперешкодно будь-які установи пенітенціарної системи, але привести із собою громадянина іншої держави може тільки з дозволу органів влади. Тобто якщо йде слідство – слідчого, якщо людина засуджена – то пенітенціарної системи. Такі звернення я направила буквально вчора вже повторні. Дуже сподіваюся, що отримаю відповідь", – повідомила Москалькова.

Водночас, зазначила вона, в Україні омбудсмен має право самостійно вирішувати про моніторингові відвідування і запрошувати із собою кого завгодно, зокрема іноземних громадян, не погоджуючи це із владою.

"Я дуже сподіваюся, що [український омбудсмен] Людмила Денісова скористається наданим законом України правом", – заявила Москалькова.

9 червня президент України Петро Порошенко телефоном обговорив із президентом РФ Володимиром Путіним питання українських політв'язнів. Лідери домовилися, що омбудсмени обох країн найближчим часом відвідають ув'язнених громадян.

13 червня Денісова вирушила до Росії. За час перебування у РФ їй не вдалося зустрітися із жодним українським політв'язнем. 15 червня омбудсмен намагалася потрапити в колонію до режисера Олега Сенцова, але її не пустили. Потім, за словами Денісової, вона домовилася з Москальковою, що вони синхронно відвідають ув’язнених 19 червня. Денісова мала вирушити на зустріч до Сенцова, а Москалькова – до головного редактора "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, але відвідування ув'язнених знову не відбулося.

22 червня Москалькова запропонувала Денісовій разом відвідати Вишинського, а потім Сенцова.

Сьогодні Москалькова прибула в Україну з намірами відвідати в СІЗО Києва дезертира Максима Одинцова. Водночас Денісова заявила, що Москалькову не пустять до російських ув'язнених в Україні, поки її не допустять до українських політв'язнів у Росії.