Мостова:Чи є різниця між Богданом і Єрмаком? Перший – нестриманий хам, другий навчений манерам і маневрам

Єрмак (на фото) змінив Богдана на посаді глави Офісу президента 11 лютого
Фото: EPA

Головна редакторка ZN.UA Юлія Мостова вважає, що рішення президента України Володимира Зеленського про відставку Андрія Богдана з посади глави Офісу президента було правильним, однак Зеленському не варто було призначати на цю посаду Андрія Єрмака.

Андрій Єрмак, призначений главою Офісу президента України, не має достатнього досвіду у сфері державного управління. Таку думку висловила головна редакторка ZN.UA Юлія Мостова у статті "Яка різниця?", опублікованій 15 лютого.

"Чи правильним було рішення про відставку Андрія Богдана? На мій погляд, так. І не тільки тому, що Богдана стало надто багато, а тому, що якості в тому, що він побудував, виявилося надто мало. Чи правильним було призначення Андрія Єрмака на пост керівника президентського штабу з управління країною, яким насправді при президенті Зеленському є ОПУ? На мій погляд, ні", – зазначила вона.

На думку Мостової, ні Єрмак, ні перший помічник президента Сергій Шефір "в умовах держуправління не мають ні подібного досвіду, ні вміння".

"Отже, очікувати змін якості роботи влади, дроти якої Зеленський безальтернативно замкнув на собі, не доводиться", – вважає журналістка.

Мостова міркує, чи є різниця між Богданом і Єрмаком: "Звичайно, є. Богдан – нестриманий хам, Єрмак навчений манерам і маневрам. Богдан неправдоподібно відкритий і чесний у своїх заявах через абсолютну байдужість до громадської думки. Єрмак, який заявив за день до відставки про відсутність конфлікту між ним і Богданом, публічно бреше приголомшливо легко, і про це варто пам'ятати. Богдан абсолютно нестерпний до будь-якого прояву корупції, до якого він не має стосунку. Єрмак — дуже комерційний персонаж, що знається на розподілі часток".

"Обидва Андрії відчувають відразу до правил. Але якщо Богдан їх ламав і трощив, то Єрмак обтікав, прагнучи не привертати уваги до тихого слалому. Уся команда Зеленського прагне перенести у площину держуправління (включаючи Раду та Кабмін) бізнесовий принцип прийняття рішень. На їхнє переконання, чиновникам важливий процес, а їм – результат", – заявила Мостова.

Зеленський звільнив главу ОП Андрія Богдана 11 лютого. Його місце посів Андрій Єрмак, який до цього працював помічником президента. В ОПУ запевнили, що зміна керівництва офісу не вплине на політичний курс держави. Єрмак 12 лютого пріоритетним напрямом своєї роботи назвав припинення війни на Донбасі.