МВС України ініціює підвищення штрафів за порушення правил дорожнього руху

За керування авто особою, яка не має на це права, пропонують ввести штраф у розмірі 10 200 грн
Фото: pixabay.com

У Міністерстві внутрішніх справ України пропонують збільшити штраф за перевищення максимально дозволеної швидкості руху більш ніж на 50 км/год із 510 до 3400 грн, повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Міністерство внутрішніх справ ініціює збільшення штрафів для водіїв за деякі правопорушення з високим ступенем громадської небезпеки. Про це 26 грудня розповів заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, повідомляє пресслужба відомства.

У МВС підготували пакет законопроєктів про посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху. Зокрема, пропонують збільшити розміри штрафів:

  • за перевищення максимально дозволеної швидкості руху більш ніж на 50 км/год – 3400 грн (зараз 510 грн);
  • за залишення місця ДТП – 3400 грн (зараз 255 грн), а також передбачити можливість позбавлення права керувати транспортними засобами на пів року;
  • за керування авто особою, яка не має на це права, – 10 200 грн (зараз 510 грн).

"Важливими ініціативами МВС є зниження порогу перевищення швидкості руху, з якого настає адміністративна відповідальність, із 20 км до 10 км, та пропозиція не відносити керування транспортними засобами у стані алкогольного сп'яніння до кримінальних проступків. Якщо наїзд на людину був вчинений водієм під впливом алкоголю або наркотичних засобів, тоді відповідальність буде ще більшою", – розповіли у пресслужбі.

Геращенко додав, що в першому кварталі 2020 року планують запуск системи автоматичної фото- і відеофіксації перевищення швидкості.

"Система фото- та відеофіксації перевищення швидкості наразі працює в тестовому режимі у столиці. Функціонують відеокамери на п'яти проспектах Києва й уже зафіксували понад 41 тис. випадків перевищення швидкості. У подальшому камери будуть встановлені в місцях, де скоюється найбільша кількість ДТП і найчастіше спостерігається перевищення швидкісного режиму", – розповів він.

Протягом 10 місяців 2019 року в Україні сталося 129 тис. ДТП, із яких понад 21 тис. – із постраждалими. Травмовано понад 26 тис. осіб. Загинуло 2716 осіб. Складено 96 тис. адміністративних матеріалів за керування авто у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, повідомили у відомстві.