На погоджувальній раді парламенту спалахнув конфлікт через мораторій на продаж землі: Тимошенко заявила, що Парубій працює на мафію

Тимошенко пригрозила покинути засідання погоджувальної ради
Фото: ba.org.ua

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко намагається зірвати засідання погоджувальної ради у Верховній Раді 4 грудня.

Голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що спікер Верховної Ради України Андрій Парубій "працює на мафію", оскільки відмовляється поставити на голосування питання про внесення законопроекту стосовно продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення до порядку денного роботи парламенту, передає кореспондент "ГОРДОН".

Тимошенко заявила, що законопроект стосовно продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, який закінчується 1 січня 2018 року, – украй важливий для економіки України, тому Парубій повинен негайно на засіданні погоджувальної ради поставити питання щодо внесення документа до порядку денного роботи парламенту.

За словами спікера Ради, законопроект, про який говорить лідер "Батьківщини", ще не було розглянуто у профільному комітеті ВР, тому вносити його до порядку денного поки не можна.

Тимошенко пригрозила, що вона і депутати її фракції покинуть засідання погоджувальної ради. Спікер Ради у відповідь заявив, що Тимошенко намагається зірвати засідання.

Після цього в парламенті виникла словесна перепалка. Тимошенко сказала, що Парубій "працює на мафію" і почала кричати: "Ганьба". Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко сказав, що підтримує продовження мораторію. Віце-спікер Ірина Геращенко повідомила, що ці питання потрібно розглянути відповідно до процедури.

Парубій у підсумку констатував, що більшість фракцій уважає необхідним продовжити мораторій, і запевнив, що комітет ВР із питань аграрної політики розгляне до 7 грудня відповідні законопроекти. За словами Парубія, 7 грудня питання може бути винесено на голосування до сесійної зали. "Для мене немає жодних сумнівів, що ми до кінця року продовжимо мораторій і що комітет зможе дати збалансований, узгоджений законопроект, який підтримають усі фракції", – додав він.

Міжнародний валютний фонд очікує скасування мораторію на продаж землі із кінця 2017 року. Мораторій діє із 2002 року. Закон про його продовження до 1 січня 2018 року Верховна Рада України ухвалила 6 жовтня 2016 року.