На сьогодні у нас немає повідомлення про підозру Саакашвілі – адвокат

Саакашвілі розшукують Національна поліція і СБУ
Фото: ЕРА

Адвокат Руслан Чорнолуцький заявив, що захист лідера "Руху нових сил" Михайла Саакашвілі постійно моніторить усі поштові адреси, на які Генпрокуратура могла надіслати політику повідомлення про підозру.

Захист лідера "Руху нових сил" Михайла Саакашвілі ще не одержував від Генпрокуратури повідомлення про підозру політику, сказав адвокат Руслан Чорнолуцький "Українським новинам".

"На сьогодні у нас немає повідомлення про підозру Михайлу", – заявив він.

Чорнолуцький сказав, що захист політика постійно моніторить усі поштові адреси, на які ГПУ могла надіслати цей документ.

Адвокат розповів, що всі порушення, яких припустилися правоохоронці під час затримання політика, оскаржили. Захист Саакашвілі вимагає, щоб йому надали рішення судді Печерського районного суду Києва Олексія Соколова про надання права на затримання політика.

За словами Чорнолуцького, Саакашвілі не має наміру йти на допит у ГПУ, оскільки побоюється за своє життя.

"Його можуть фізично знищити, наприклад, по дорозі в слідчий ізолятор. Це дуже небезпечно", – заявив адвокат.

Він додав, що політик готовий дати пояснення слідчим у наметовому містечку біля Верховної Ради. Чорнолуцький зазначив, що безпеку Саакашвілі зараз гарантують активісти.

5 грудня Саакашвілі в Києві затримала Служба безпеки України. Йому висунули обвинувачення у сприянні учасникам злочинних організацій та укритті їхньої злочинної діяльності. Правоохоронці вивели політика на вулицю й посадили в службовий автомобіль, проте активісти влаштували бійку із силовиками і звільнили його.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що оточення Саакашвілі одержало з Росії приблизно $500 тис. на фінансування мітингів для повалення української влади. За його словами, метою акцій лідера "Руху нових сил" було припинення кримінального переслідування стосовно бізнесмена Сергія Курченка і відновлення його контролю над активами в Україні. ГПУ також оприлюднила аудіозаписи телефонних розмов, які нібито підтверджують це.

Саакашвілі, який після звільнення виступив на мітингу біля Верховної Ради, запевнив, що не знайомий із Курченком, а записи ГПУ назвав фейком. Дії силовиків політик розцінив як "провокацію і викрадення".

Національна поліція і СБУ почали розшук колишнього президента Грузії.

Луценко 6 грудня в парламенті заявив, що Саакашвілі буде затримано.