На відео з консульства Угорщини в Берегові зафіксовано приймання в угорське громадянство, але паспортів не видають – ЗМІ

На відео з Берегова зафіксовано приймання українців в угорське громадянство
Фото: EPA

Громадянства Угорщини набувають за кілька етапів, зазначила "Європейська правда".

На відео, знятому в консульстві Угорщини в Берегові, зафіксовано приймання у громадянство Угорщини, але угорські паспорти на ньому не видають. Про це повідомила "Європейська правда".

У виданні зауважують, що громадянства Угорщини набувають за кілька етапів. На першому необхідно подати пакет документів із доказами, що людина – етнічний угорець, потім пройти співбесіду, під час якої, зокрема, перевіряють знання мови.

Потім заявку розглядають у Будапешті.

На відео, яке опублікувало агентство "Укрінформ", зафіксовано другий етап приймання, де люди співають гімн і зачитують присягу, а потім їх пригощають шампанським.

Після цього новим громадянам Угорщини видають пакет документів і вони можуть претендувати на оформлення внутрішнього паспорта Угорщини у формі ID-картки або закордонного паспорта.

Згідно з переписом населення, проведеним 2001 року, в Україні проживає 151,5 тис. угорців, більшість – у Закарпатській області.

30 березня 2017 року прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у кулуарах з'їзду Європейської народної партії на Мальті запропонував президенту України Петрові Порошенку обговорити підписання угоди щодо подвійного громадянства для угорців, які проживають в Україні.

"Укрінформ" 19 вересня 2018 року опублікував відео, на якому, як стверджувало агентство, жителям Закарпаття видають угорські паспорти у консульстві Угорщини в Берегові. Також їм кажуть, щоб вони приховували факт набуття угорського громадянства від влади України.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що МЗС України перевіряє достовірність відео, але водночас українське зовнішньополітичне відомство знає, що в Закарпатті громадянам регулярно приховано видають угорські паспорти. За словами міністра, якщо відео автентичне, то "консулу нічого робити в Закарпатті".

"Нехай видає угорські паспорти угорським громадянам краще в Будапешті", – сказав Клімкін.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що українська влада хоче "використовувати антиугорські настрої для того, щоб здобути підтримку перед виборами". За його словами, якщо Україна вишле консула, Угорщина може зробити кроки для уповільнення євроінтеграції України.