НАБУ і САП передали до суду 38 справ стосовно суддів

НАБУ: Сподіваємося, що у вересні, коли розпочне роботу Вищий антикорупційний суд, у кожній зі скерованих НАБУ і САП до судових інстанцій справ буде поставлено крапку
Фото: The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine / Flickr

Із приблизно 200 переданих до суду справ майже кожна четверта стосується дій суддів, заявили в Національному антикорупційному бюро України.

Значну частину справ, переданих у суд Національним антикорупційним бюро України та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, становлять провадження щодо суддів. Про це повідомила пресслужба НАБУ 12 серпня у Facebook.

"Із близько 200 скерованих до суду справ майже кожна четверта стосується дій суддів. Станом на 30 червня 2019 року детективи скерували до суду справи стосовно 38 суддів та повідомили про підозру ще шістьох служителів Феміди", – ідеться в повідомленні.

У НАБУ нагадали, що в серпні 2018 року передали в суд справи щодо чотирьох суддів, але поки за жодною з них не було ухвалено рішення.

"Чому так відбувається? 1. Відпустки, хвороби, зайнятість колегії суддів. Адже для розгляду справ необхідна колегія з трьох суддів із досвідом роботи від п'яти років. 2. Неявка сторін справи. 3. Розгляд великої кількості клопотань. Сподіваємося, що у вересні, коли розпочне роботу Вищий антикорупційний суд, у кожній зі скерованих НАБУ і САП до судових інстанцій справ буде поставлено крапку", – заявили в бюро.

Закон про створення Вищого антикорупційного суду України ухвалили в червні 2018 року. Судді ВАКС ухвалили рішення про початок своєї роботи з 5 вересня 2019 року.

8 липня президент України Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду законопроєкт №10426 "Про внесення зміни до закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (щодо початку роботи суду)". Документ визначено президентом як невідкладний. У пресслужбі глави держави повідомили, що законодавча ініціатива дасть змогу усунути потенційну проблему перезавантаження суддів Вищого антикорупційного суду і забезпечить ефективний розгляд кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів чиновників.

У Національному антикорупційному бюро та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі підтримали цю законодавчу ініціативу.

Глава САП Назар Холодницький повідомив 9 серпня, що відомство готується передати у ВАКС 208 кримінальних проваджень.