НАБУ перевіряє депутата від ОПЗЖ, який, імовірно, знецінив своє майно на 8,5 млн грн

Мамоян пояснив низьку вартість своїх автомобілів тим, що він нібито купив їх пошкодженими
Фото: radiosvoboda.org

Народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Суто Мамояна підозрюють у заниженні вартості своїх квартир і машин. Зокрема, він вказав у своїй декларації, що придбав два автомобілі Toyota Land Cruiser по 20 тис. грн кожен, хоча ринкова вартість таких машин – від 1,5 млн грн.

Національне антикорупційне бюро України розпочало досудове розслідування щодо народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Суто Мамояна. Про це 27 липня повідомляє Рада громадського контролю НАБУ.

Депутата підозрюють у декларуванні завідомо неправдивих відомостей у декларації за 2019 рік. Ідеться про ймовірне заниження на понад 8,5 млн грн вартості придбаних автомобілів Toyota Land Cruiser 200, а також двох квартир у житловому комплексі "Зарічний" площею 124 м&³2; і 125 м&³2;.

Попередня правова кваліфікація правопорушення: декларування недостовірної інформації (ст. 366-1 Кримінального кодексу України).

На початку липня видання "Цензор.НЕТ" з'ясувало, що Мамоян придбав дві квартири у п'ять разів дешевше за ціни забудовника. Депутат у своїй декларації вказав вартість квартир по 500 тис. грн, однак журналісти з'ясували, що за стовідсоткової оплати вартість 1 м&³2; у житловому комплексі – від 20 538 тис. грн. За цією, мінімальною ціною, квартира площею 125 м&³2; коштує 2,56 млн грн.

Окрім того, минулого року Мамоян придбав два автомобілі Toyota Land Cruiser, 2017-го і 2018 років. Згідно з декларацією, кожен із них обійшовся нардепу у 20 тис. грн. Проте журналісти з'ясували, що найдешевші Land Cruiser із дуже серйозними ушкодженнями, зокрема після пожежі, коштують не менше ніж 500 тис. грн. Аналогічні автомобілі на ходу – від 1,5 млн грн.

На запитання журналістів "Радіо Свобода" про те, як йому вдалося так дешево купити автомобілі, нардеп відповів, що придбав їх битими.