НАБУ повідомило про підготовлювану підозру заступнику голови СБУ Демчині

У НАБУ підтвердили, що готують підозру заступнику голови СБУ у незаконному збагаченні
Фото: Служба безпеки України / Facebook

У НАБУ зауважили, що були змушені заявити про підготовлювану підозру заступнику голови СБУ Павлові Демчині, оскільки раніше вже було оприлюднено таємницю досудового слідства.

Національне антикорупційне бюро підготувало підозру в незаконному збагаченні першому заступнику голови Служби безпеки України Павлові Демчині. Про це 14 вересня повідомила прес-служба бюро.

Як з'ясували детективи, із 26 квітня 2015 року до 31 грудня 2016-го Демчина купив у спільну власність активи і витратив не менше ніж 6,4 млн грн. Ідеться, зокрема, про автомобілі Land Rover Range Rover Sport (2015), Mercedes-Benz V250 (2016), земельні ділянки в передмісті Києва (0,1011 і 0,1072 га), а також квартиру поруч із тією землею.

Водночас офіційний дохід Демчини та членів його сім'ї за той самий період становить 2,6 млн.

У НАБУ зауважили, що заступник голови СБУ придбав і забезпечив реєстрацію на членів сім'ї активів на суму не менше ніж 3,76 млн грн, "не маючи попередньо отриманих доходів".

"Тим самим він вчинив, за версією слідства, тяжкий корупційний злочин", – заявили у відомстві.

У НАБУ кажуть, що проаналізували доходи і витрати Демчини за весь час трудової діяльності.

У відомстві наголосили, що були змушені заявити про підготовлювану підозру, оскільки раніше вже було оприлюднено таємницю досудового слідства.

"За дивним збігом обставин, це сталося практично одразу після направлення відповідних процесуальних документів на погодження до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", – зазначили в НАБУ.

Фото: nabu.gov.ua

10 березня 2017 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура занесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом незаконного збагачення Демчини.

Скандал навколо декларації чиновника почався після публікації розслідування про те, що у Демчини є елітні автомобілі й розкішний особняк, хоча, згідно з декларацією за 2015 рік, він офіційно проживає у відомчому гуртожитку СБУ, не маючи власного житла, машини або заощаджень. У СБУ заявили, що чиновник сам звернувся в НАБУ із проханням відкрити кримінальне провадження та перевірити опубліковану у ЗМІ "неправдиву", на його думку, інформацію про його статки.

3 червня 2018 року "Схеми" опублікували розслідування про майно Демчини. У ньому йшлося, що родичі Ольги Воловчук, матері дітей заступника голови СБУ, володіють дорогими маєтками в селі Стара Рафалівка Рівненської області, а сам він у 2018 році купив Range Rover.

14 вересня Демчина повідомив, що детектив Національного антикорупційного бюро підготував йому повідомлення про підозру в незаконному збагаченні. Він попросив генпрокурора провести розслідування дій детектива НАБУ Сергія Яндюка.