Надзвичайний стан в Україні зупинить економіку – "Голос"

Ємець закликав Раду проголосувати за запровадження надзвичайного стану у країні
Фото: Юлия Кочетова / Gordonua.com

Нардепи від фракції "Голос" вважають, що запровадження в Україні надзвичайного стану через коронавірус – це шлях до дефолту.

Запровадження надзвичайного стану в Україні призведе до зупинки економіки та обмеження прав українців, але від коронавірусу не захистить. Про це йдеться в заяві парламентської фракції "Голос", опублікованій 23 березня пресслужбою політсили.

"Партія "Голос" наполягає: інструментів державного реагування на небезпеку коронавірусу на сьогодні достатньо. Парламент погодився з необхідністю запровадити карантин і дав владі всі необхідні повноваження, тепер треба їх розумно використати. Натомість оголошення надзвичайного стану — прямий шлях до затягування перемовин із Міжнародним валютним фондом та іншими міжнародними організаціями. А також сигнал інвесторам зупинити роботу в країні. Це шлях до дефолту, який тільки погіршить наші можливості боротися з епідемією", – ідеться в заяві.

У політсилі додали, що в разі запровадження надзвичайного стану "замовкнуть усі".

"Уряд зможе ввести комендантську годину, затримувати на вулиці, заборонити протести, контролювати телебачення, радіо та інтернет, заборонити соцмережі – що завгодно, що "дестабілізує обстановку" або просто не подобається владі. Бізнес може потрапити під примусове відчуження майна або використання ресурсів на визначені урядом цілі. Може постати питання про заборону діяльності політичних партій. І це тільки те, що дійсно дозволяє у правовому режимі надзвичайного стану закон", – зазначили у пресслужбі.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними американського Університету Джонса Гопкінса, станом на 23 березня загальна кількість інфікованих у світі перевищила 340 тис., померло 14 765 осіб.

21 березня Всесвітня організація охорони здоров'я повідомила, що у світі розробляють не менше як 20 вакцин проти COVID-19.

В Україні станом на 23 березня підтверджено 73 випадки зараження коронавірусом. Троє людей померли, одну – вилікували.

Міністр охорони здоров'я України Ілля Ємець закликав народних депутатів проголосувати за запровадження надзвичайного стану у країні через коронавірус.