Найєм: Лідерство має бути не тільки у привласненні результатів, але й у сміливості визнавати помилки, змінювати форму боротьби

Найєм: Лідерство має бути не тільки у привласненні результатів боротьби, але й у сміливості визнавати помилки
Фото: Mustafa Nayyem / Facebook

Із трьох вимог мітингувальників під Верховною Радою "конкретні кроки зроблено" тільки щодо зняття недоторканності, заявив нардеп від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм.

Партія "Рух нових сил" продовжить протестувати в наметовому містечку під Верховною Радою України, а інші учасники акції протесту будуть домагатися результатів іншими методами. Про це у Facebook заявив нардеп від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм.

"Лідерство має бути не тільки у привласненні результатів боротьби, але й у сміливості визнавати помилки, змінювати форму боротьби і продовжувати рухатися всупереч обставинам... Ми не відмовляємося від наших вимог і продовжимо домагатися їх виконання. Один із наших партнерів, "Рух нових сил", вирішив залишатися з людьми у наметовому містечку і продовжити акцію протесту. Інші учасники акції продовжать домагатися результатів своїми силами і засобами", – написав Найєм.

Він заявив, що з трьох вимог мітингувальників "конкретні кроки зроблено" тільки щодо зняття недоторканності.

"Законопроекти щодо депутатського імунітету передано до Конституційного Суду. За місяць – щонайбільше два закони мають повернутися до парламенту і бути ухваленими на наступній сесії. Що стосується нових законів про вибори, нам вдалося змусити парламент уперше за три роки взятися за їх розгляд. Ми будемо вимагати зміни виборчих правил на поточній сесії. У будь-якому випадку це питання зрушено з мертвої точки", – зазначив політик.

За його словами, щодо третьої вимоги – створення антикорупційного суду – "повний провал".

"Президент відмовився вносити в парламент законопроект про антикорупційний суд. Глава держави виявився єдиним політиком, який не тільки проігнорував нашу акцію, але і знехтував її вимогами. Ми вимагаємо у президента негайно подати відповідний документ на базі законопроекту №6011 з урахуванням висновків Венеціанської комісії", – заявив Найєм.

Він анонсував поїздки в регіони України.

"Першими трьома містами будуть Херсон, Миколаїв і Одеса", – заявив депутат.

17 жовтня біля будівлі Верховної Ради кілька політичних партій і громадських рухів розпочали всеукраїнську акцію на підтримку масштабної політичної реформи.

Вимоги протестувальників – ухвалити закони про обмеження депутатської недоторканності, про антикорупційний суд і нові виборчі правила.

19 жовтня Рада внесла два законопроекти про скасування недоторканності нардепів до порядку денного і передала їх до Конституційного Суду для одержання висновків. Цього ж дня парламент відхилив усі подані законопроекти про реформу виборчої системи.

18 жовтня група народних депутатів, які беруть участь в акції, збиралася зустрітися з Порошенком і дізнатися у нього терміни подання до Верховної Ради законопроекту про створення антикорупційного суду. Проте зустріч не відбулася.

Як заявила представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко, Порошенко "налаштований" на ухвалення закону про антикорупційний суд до кінця 2017 року, але зараз він очікує висновків Венеціанської комісії.

Увечері 19 жовтня організатори акції протесту заявили, що "Рух нових сил", а також нардепи від "Самопомочі" Єгор Соболєв і Семен Семенченко залишаться в наметовому містечку, а інші учасники акції будуть домагатися результатів іншими методами. Водночас Семенченко і Соболєв залишаються не як представники "Самопомочі", а як учасники руху "Визволення".