Найєм заявив, що його не пускали до Вірменії на вимогу РФ

Найєм: Вірменія послідовно й системно займає проросійську позицію щодо всіх конфліктних питань між нашими країнами
Фото: Mustafa Nayyem / Facebook

У Єревані, куди позафракційний народний депутат Мустафа Найєм прибув для участі у форумі, йому пояснили, що в межах синхронізації бази прикордонної служби Вірменії із санкційним списком РФ йому заборонено в'їзд у країну. У підсумку його впустили, але "одноразово".

Позафракційний народний депутат Мустафа Найєм заявив, що його не пускали до Вірменії на вимогу російської сторони. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Нардеп розповів, що ввечері 30 квітня прилетів до Єревана на запрошення Східноєвропейського центру для виступу на форумі щодо антикорупційних органів.

"На паспортному контролі показав звичайний паспорт, оскільки поїздка не службова, а дипломатичним паспортом не зловживаю. Після тривалої перевірки офіцери повідомили, що в базі даних стоїть позначка "заборона на в'їзд". На прохання пояснити причину, сказали, що невідомо і повідомити не можуть. "Просто небажана особа". Почали з'ясовувати, мовляв, може у вас уже бували такі "неприємності" в інших країнах. Ні, кажу, не бували... За деякий час прийшли ще двоє співробітників міграційної служби і ввічливо пояснили, що заборона стоїть не від Вірменії, а "на вимогу третьої країни", – написав Найєм.

Пізніше йому пояснили, що заборони виставляють на вимогу РФ у межах синхронізації бази прикордонної служби Вірменії із санкційним списком РФ.

"Після з'ясування всіх обставин і, мабуть, втручання посла й наших служб, мене все-таки пустили. Із позначкою "одноразово". А наша консульська служба наполегливо порадила ставити посольство до відома про свої пересування і після закінчення візиту прибути в аеропорт у супроводі посла або консула", – підкреслив Найєм.

Він висловив думку, що, незважаючи на зміну влади у Вірменії, вона, як і раніше, залишається дуже залежною від Росії.

"Вірменія послідовно й системно займає проросійську позицію щодо всіх конфліктних питань між нашими країнами... І, до речі, учора в Єревані відбулося засідання глав урядів Євразійського союзу за участю [прем'єр-міністра РФ] Дмитра Медведєва. Це перший візит Медведєва до Вірменії після революції. Із цієї нагоди [прем'єр-міністр Вірменії] Нікол Пашинян приймав Дмитра Медведєва неформально у своєму особняку. І подвійно це все засмучує, бо мені щиро подобається багато чого з того, що робить Пашинян для своєї країни", – додав Найєм.

23 квітня 2018 року вуличні акції протесту в Єревані змусили тодішнього главу уряду Сержа Саргсяна піти у відставку. Із 2008-го до 2018 року він був президентом Вірменії та намагався зберегти свою владу на новій посаді після переходу країни до парламентської форми правління.

Проведення дострокових виборів парламенту було однією з обіцянок Пашиняна, який очолював протести. У грудні 2018 року його блок "Мій крок" переміг на позачергових парламентських виборах у країні.

14 січня 2019 року президент Армен Саркісян підписав указ про призначення главою уряду Вірменії Пашиняна.