НАЗК не підтримує законопроєкту, який дасть змогу посадовцям приховувати майно позашлюбних дітей

У НАЗК заявили, що категорично не підтримують пропозиції не декларувати майна, записаного на позашлюбних дітей
Фото: Слуга народу / Facebook

У Національному агентстві з питань запобігання корупції вважають, що законопроєкт № 3355-1 може призвести до зниження ефективності протидії корупції в Україні.

Національне агентство з питань запобігання корупції не підтримує законопроєкту № 3355-1 "Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення суб'єктів, на яких поширюється дія антикорупційного законодавства", що серед іншого передбачає виключення з числа членів сім'ї суб'єкта декларування дітей, які з ним проживають. Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

У відомстві вважають, що законопроєкт, окрім позитивних нововведень, також містить "необґрунтовані пропозиції, урахування яких призведе до зниження ефективності протидії корупції в Україні".

У НАЗК позитивно оцінюють пропозицію про додавання до числа осіб, на яких поширюється антикорупційне законодавство, керівників, їхніх заступників та членів спостережної ради акціонерних товариств, у статутному капіталі яких понад 50% акцій належить державі.

Там вважають, що врахування цієї пропозиції сприятиме підвищенню прозорості та ефективності діяльності цих акціонерних товариств.

Однак НАЗК категорично не підтримує пропозиції не декларувати майна, записаного на позашлюбних дітей.

"Урахування цієї пропозиції може призвести до випадків, коли суб'єкт декларування стверджуватиме, що не проживає разом із дитиною, аби не декларувати набуте на її користь майно. Таким чином, НАЗК вважає, що вказану норму закону необхідно залишити без змін", — повідомили у відомстві.

Законопроєкт зареєстрували 28 народних депутатів, серед яких перший заступник спікера парламенту Руслан Стефанчук та кілька голів комітетів. 6 травня Комітет Верховної Ради з антикорупційної політики підтримав ініціативу.