НАЗК не змогло домогтися конфіскації у партії "Свобода" майже 2,4 млн грн

Представник "Свободи" програв суд НАЗК
Фото: ВО "Свобода" / Facebook

Дарницький районний суд Києва, який розглядав протокол Нацагентства з питань запобігання корупції стосовно головбуха партії "Свобода", закрив справу через закінчення тримісячного строку адмінстягнення.

Дарницький районний суд Києва визнав головного бухгалтера партії ВО "Свобода" винним у вчиненні адміністративного правопорушення на підставі протоколу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

Водночас суд закрив справу через закінчення тримісячного строку накладення адміністративного стягнення, передбаченого законодавством.

За інформацією Нацагентства, матеріали суд отримав 29 червня 2017 року.

"З того часу призначалось п'ять судових засідань, які неодноразово переносились через неявку головного бухгалтера ВО "Свобода", – ідеться в повідомленні.

Отже, у державний бюджет не буде конфісковано суми внесених "Свободою" з порушенням коштів у розмірі 2 330 900 грн, зазначили у НАЗК.

11 платежів було внесено протягом листопада–грудня 2016 року в банк головним бухгалтером політсили.

"Було встановлено, що вказана особа одержала через партійну касу ще 26 100 грн внесків від фізичних осіб, що підтверджено прибутковим ордером", – повідомляли у НАЗК.

В агентстві заявляли, що так партія порушила встановлений законом України "Про політичні партії в Україні" порядок отримання внеску на підтримку політичної партії. Згідно із законом, грошові внески на користь політичної партії здійснюють через банківські операції особисто фізичні особи зі встановленням банком їхньої персональної інформації. А за порушення цієї вимоги суму внеску конфіскують на користь держави.

У серпні глава НАЗК Наталія Корчак повідомила, що поліція відкрила 14 кримінальних проваджень щодо порушень під час фінансування українських політичних партій.