Нардеп Купрій звернувся до Зеленського із закликом зупинити фальсифікації виборів у Луганській області

Віталій Купрій: Вибори народних депутатів України в Луганській області поступово перетворюються на фарс
Фото: glavcom.ua

На окрузі №107 було зареєстровано технічного кандидата, який згодом вирішив не брати участі у фальсифікації і замінити раніше виставлених від нього членів дільничних комісій, але окружком безпідставно відмовив, заявив позафракційний нардеп Віталій Купрій.

Позафракційний нардеп Віталій Купрій звернувся до президента України Володимира Зеленського щодо масових спроб фальсифікацій, тиску та порушень виборчого процесу на 107-му окрузі в Луганській області. На своїй сторінці у Facebook він заявив про махінації в окружній виборчій комісії.

Купрій попросив президента втрутитися, звернувшись до Центрвиборчкому для термінового розпуску і формування нового складу окружної виборчої комісії (ОВК) за 107-м округом для забезпечення законності виборчого процесу.

"Вибори народних депутатів України на Луганщині поступово перетворюються на фарс. Ми бачимо масовий підкуп населення грошима і цукром, застосування брудних піартехнологій і незаконної агітпродукції, звезення сотень молодих людей спортивної статури для залякування кандидатів і виборців тощо. Криміналітет рветься до влади і не зупиняється ні перед чим", – написав політик.

Він заявив, що на окрузі було виставлено технічного кандидата, який згодом вирішив не брати участі у фальсифікаціях.

"На початку виборчого процесу у 107-му окрузі штаб кандидата у народні депутати України Олександра Сухова вирішив виставити проти кандидата від партії "Слуга народу" технічного кандидата Олега Зеленського. Переслідувалося дві цілі: знизити рейтинг пропрезидентського кандидата і завести у виборчі комісії своїх членів, робота яких проплачується кримінальними грошима. Проте під час виборів Олег Зеленський змінив свою думку і вирішив не брати участі у фальсифікаціях та подав до Окружної виборчої комісії подання на заміну 34 членів дільничних виборчих комісій", – повідомив Купрій.

За його словами, голова ОВК Михайло Макогон поставив це питання на голосування напередодні дня виборів о 18.30, але без пояснення причин довіреній особі кандидата Зеленського із порушенням вимог закону України "Про вибори народних депутатів України" намагався відразу ж поставити на голосування питання про відхилення цього подання.

"Як з'ясувалося, причини для порушення виборчого права Олега Зеленського на заміну членів ДВК практично відсутні. Голова ОВК Михайло Макогон указав на те, що деякі сторінки ксерокопій паспортів були неякісними або їхній розмір не відповідав реальним. Вважаю такі зауваження формальними й абсурдними. Адже згідно поданих документів було легко встановити особу людини. А секретар ОВК Олена Чумак навіть заявила про упередженість ОВК щодо цього питання, адже із самого початку виборчого процесу і до вчорашнього дня жодне подання не розглядалося так ретельно, і всі вони приймалися швидко та без зауважень", – написав Купрій.

Політик стверджує, що в присутності представників ОБСЄ за заздалегідь спланованим сценарієм, через брак голосів, ОВК безпідставно не затвердила подання кандидата Олега Зеленського про заміну 34 членів дільничних комісій.

"Прошу вас негайно втрутитися в ситуацію, звернувшись до ЦВК із метою розпуску ОВК 107-го виборчого округу, а також до правоохоронних органів (у тому числі СБУ) із метою гарантування законності виборчого процесу і дотримання прав його учасників. Зло, яке зараз розповсюджується як чума на Луганщині, має бути покаране!" – заявив народний депутат.

17 липня Купрій закликав керівників Міністерства внутрішніх справ і Генпрокуратури відреагувати на ситуацію в 107-му мажоритарному окрузі в Лисичанську Луганської області, де, за даними ЗМІ, один із кандидатів підкуповує виборців грошима і цукром. В окрузі №107 із центром у Лисичанську, за даними Центрвиборчкому, балотується 23 кандидати.

21 липня українці голосують на дострокових виборах до Верховної Ради.

Вибори відбуваються за чинним виборчим законодавством, яке передбачає змішану систему (половину депутатів обирають за пропорційною системою, другу половину  за мажоритарною), закриті партійні списки і п'ятивідсотковий прохідний бар'єр.

Українці оберуть 225 депутатів за списками і 199 у мажоритарних округах (26 округів розташовано на окупованій Росією території, там виборів не проводять).

ЦВК зареєструвала списки 22 партій (усього 2746 кандидатів) і 3085 кандидатів у мажоритарних округах.