Нардепка Плачкова заявила, що сьогоднішнє засідання аграрного комітету ВР щодо законопроєкту про відкриття ринку землі було незаконним

Тетяна Плачкова: Ми знаємо, які небезпеки закладає протягування законів у незаконний спосіб та ще й із приховуванням від громадськості. Навіщо це владі?
Фото: Тетяна Плачкова / Facebook

За регламентом, про зміни в розкладі комітету його голова має повідомляти не пізніше, ніж за чотири дні, а засідання аграрного комітету було зібрано без дотримання цієї вимоги, зазначила народна депутатка від "Опозиційної платформи – За життя" Тетяна Плачкова.

Сьогоднішнє засідання парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики було незаконним, заявила на своїй сторінці у Facebook народна депутатка від "Опозиційної платформи – За життя" Тетяна Плачкова.

"Незаконне! Саме таким було засідання комітету аграрної та земельної політики з розгляду законопроєкту щодо відкриття ринку землі, яке проводилося сьогодні. Його зібрано з порушенням закону України "Про комітети Верховної Ради", який чітко визначає, що засідання проводяться за розкладом, який складається не менш як на двотижневий термін. У плані роботи аграрного комітету на грудень сьогоднішнього засідання не було, як не було й окремого комітетського голосування про його скликання саме 12 грудня", – написала Плачкова.

Вона додала, що, за регламентом, про зміни в розкладі комітету його голова має повідомляти не пізніше, ніж за чотири дні, а засідання аграрного комітету було зібрано без дотримання цієї вимоги.

"Ми знаємо, які небезпеки закладає протягування законів у незаконний спосіб та ще й із приховуванням від громадськості. Навіщо це владі? Ми робимо все, щоб не допустити таємного обговорення цього надто важливого для країни закону... Будь-які дії влади мають бути відкритими. Парламент має працювати у законний спосіб", – заявила нардепка.

Із 2002 року в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. 20 грудня 2018 року Верховна Рада продовжила його до 2020 року.

У вересні 2019 року президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів розробити законопроєкт про введення у країні ринку землі сільськогосподарського призначення. Уряд подав у Раду проєкт закону №2178 25 вересня, але в першому читанні 13 листопада парламент ухвалив альтернативний законопроєкт №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" авторства депутатів від "Слуги народу". Документ не підтримали парламентські фракції "Батьківщина", "Опозиційна платформа – За життя", "Європейська солідарність", "Голос", а також депутатська група "За майбутнє".

11 грудня після засідання аграрного комітету, на якому розглядали законопроєкт, сталася бійка між екснардепами від ВО "Свобода" і представниками пропрезидентської "Слуги народу". Нардепка від "Слуги народу" Ірина Верещук розповіла, що в такий спосіб активісти намагалися домогтися зняття документа з розгляду.

Засідання комітету перенесли на 12 грудня, а потім – на 13 грудня, повідомило агентство УНН. Народний депутат від "Слуги народу" Артем Черноморов запропонував провести засідання в закритому режимі через вчорашню бійку.