Нардеп Ткаченко: Законопроєкт про охорону культурних цінностей на окупованих територіях дасть нам можливість ефективніше відстоювати свою позицію в судах

Ткаченко: Цей законопроект розглядаєтьсяза спрощеною процедурою, він має пройти друге читання, отже, протягом двох-трьох тижнів його мають проголосувати
Фото: Александр Ткаченко / Facebook

Законопроєкт про охорону культурних цінностей на окупованих територіях дасть більше повноважень директорам культурних установ на окупованих територіях, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" нардеп від "Слуги народу", голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Ухвалений Верховною Радою 30 жовтня в першому читанні законопроєкт №2187 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони культурних цінностей)" дасть змогу Україні ефективніше відстоювати свою позицію в міжнародних судах в питаннях охорони культурних цінностей на окупованих територіях. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" заявив нардеп від "Слуги народу", голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, ініціатор законопроєкту Олександр Ткаченко.

"Є міжнародні інституції, які дають змогу використовувати важелі тиску для захисту наших інтересів, і ми хочемо цим скористатися. Забезпечувати схоронність цінностей на окупованих територіях доволі важко. Ухвалений законопроєкт дасть нам можливість ефективніше відстоювати свою позицію у сфері збереження наших культурних цінностей. Причому не тільки тих, які залишаються на окупованих територіях, але й вивезених за кордон. Питання повернення наших колекцій необхідно розв'язувати відповідно до міжнародних договорів і в судах. Інша річ – що немає можливості для призначення українських директорів, тому що за законом такі призначення мають дістати згоду місцевих органів влади. Тому ми вводимо спрощену процедуру призначення: директорів зможуть призначати після співбесіди в міністерстві", – підкреслив нардеп.

За його словами, цей законопроєкт Верховна Рада має розглянути найближчими тижнями.

"Цей законопроект розглядається за спрощеною процедурою, він має пройти друге читання, отже, протягом двох-трьох тижнів його мають проголосувати. Після того, як його підпише президент, у міністерства з'явиться можливість призначити українських директорів в установи, які опинилися на окупованій території. І ці директори дістануть усі необхідні повноваження, щоб відстоювати інтереси України. Вони зможуть звертатися в міжнародні суди і домагатися того, щоб цінності (а їх понад мільйон у музеях у Криму та окремих районах Донбасу) зберігали на підконтрольній Україні території", – резюмував Ткаченко.

У законопроєкті пропонують за результатами співбесіди призначати керівників державних і комунальних закладів культури на тимчасово окупованих територіях, укладаючи з ними контракт строком на п'ять років або вносячи зміни до вже укладеного з ними контракту.

Також передбачають, що на період тимчасової окупації територій центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, визначатиме "головного зберігача музейних предметів та музейних колекцій, що є державною власністю і належать до державної частини Музейного фонду України, шляхом прийняття рішення про передачу на постійне або тимчасове зберігання".

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє Україна.