"Наркоман, алкоголік". Шокін сказав Джуліані, що син Байдена не мав кваліфікації для роботи у Burisma

Джуліані під час інтерв'ю показав довідку про те, що Шокіна отруїли ртуттю у 2019 році
Скріншот: Rudy W. Giuliani / YouTube

Автобіографія сина ексвіцепрезидента США Джо Байдена Гантера свідчить про те, що він "просто наркоман, алкоголік тощо", заявив колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін в інтерв'ю особистому адвокату президента США Дональда Трампа Рудольфу Джуліані.

Колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін в інтерв'ю особистому адвокату президента США Дональда Трампа Рудольфу Джуліані, яке вийшло в ефір на YouTube-каналі адвоката 31 січня, заявив, що син віцепрезидента Сполучених Штатів Джо Байдена Гантер не мав достатньої кваліфікації для того, щоб працювати у складі ради директорів української компанії Burisma.

"У нього не було кваліфікації взагалі жодної. Він же, якщо подивитися його автобіографію і що він робив, то він просто наркоман, алкоголік тощо", – сказав Шокін.

Він вважає, що розслідування справи Burisma було припинено незаконно.

Шокін розповів, що сам подав у відставку, оскільки імовірний суперник Трампа на президентських виборах Джо Байден "тиснув" на п'ятого президента Петра Порошенка. За словами ексглави ГПУ, Порошенко говорив йому: "Байден вимагає тебе звільнити".

"Мені не залишилося іншого вибору, окрім звільнення, тому що я людина нормальна, розумію, що гроші (надання Україні $1 млрд кредитних гарантій США. – "ГОРДОН") потрібні. Триває війна, потрібні гроші, давай іди... Я не дуже хотів звільнятися. Я кажу: я не розумію, чому я маю звільнятися", – сказав Шокін.

Також Джуліані показав частину нібито звіту австрійського лікаря Миколи Корпана, який у 2004 році лікував тодішнього кандидата в президенти України Віктора Ющенка, госпіталізованого за підозрою на отруєння діоксинами. У документі зазначено, що Шокіна отруїли ртуттю.

Скріншот: Rudy W. Giuliani / YouTube

Скріншот: Rudy W. Giuliani / YouTube

Джуліані 29 січня анонсував публікацію звіту австрійського медичного світила про те, що Шокін мало не помер. Сам ексгенпрокурор в інтерв'ю ТСН, яке вийшло 31 січня, говорив, що у 2019 році пережив "дві зупинки серця" після отруєння ртуттю. Він не відкинув причетності Байдена до отруєння.

Джуліані розповів, що інтерв'ю записали у Києві "кілька місяців тому". Його змонтували у вигляді фільму, де бесіду Шокіна і Джуліані переривають монологи Джуліані.

Джуліані приїжджав в Україну в грудні 2019 року, поїздку було оформлено як знімання документального серіалу One America News, який рекламували як "альтернативу" слуханням, які проводять у комітетах Конгресу США в межах процедури імпічменту Трампа.

Шокін був генпрокурором із лютого 2015 року до квітня 2016-го. Із 2017 року він намагається поновитися на посаді. Шокін вважає, що його звільнення було незаконним і що, за законом, "у нього ще два роки і чотири місяці повноважень".

У січні 2018 року Байден розповів, що вимагав від президента Порошенка і прем'єра Арсенія Яценюка звільнити генпрокурора Шокіна. Той відповів, що заява Байдена вкотре підтвердила, що його звільнення відбулося незаконно і під зовнішнім тиском на керівництво України.

29 січня 2020 року стало відомо, що Шокін вимагав від Державного бюро розслідувань України відкрити кримінальне провадження стосовно Байдена за втручання в діяльність працівника правоохоронного органу.

Історію зі звільненням Шокіна і роллю в ній Байдена зараз використовують у США республіканці, які намагаються захистити Трампа від імпічменту.

Байден визнавав у 2019 році, що його синові Гантеру "довелося пережити важкі часи" і зараз він бореться з наркозалежністю. Джо Байден зазначав, що Гантер – "найчесніша і найпорядніша людина, яку він знає".